Marktaandeel Android lijkt hoogste punt bereikt te hebben


Het mobiele besturingssysteem Android had in het derde kwartaal van 2014 een marktaandeel van 84%. Absoluut marktleider dus maar wel een daling ten opzichte van de 85% in het kwartaal daarvoor. Heeft Android z'n hoogtepunt bereikt?

De daling zou toegeschreven kunnen worden aan de lancering van de iPhone 6 en 6 Plus. Apple heeft hiermee licht gewonnen ten opzichte van Android. Toch hoeft Google zich met een marktaandeel van 84% niet echt zorgen te maken. Dat komt omdat de absolute verkopen omhoog gingen van 206 miljoen naar 268 miljoen toestellen.

Android market share Q3 2014

Zorgwekkend is de daling van Windows Phone. Het lukt Microsoft maar niet om een significant marktaandeel in handen te krijgen. Zelfs niet na het inlijven van Nokia. Ook het marktaandeel van BlackBerry ging omlaag, maar dat is misschien een minder grote verrassing. Ook Google heeft zo z'n eigen zorgen, en dan met name fabrikanten die met een zogenoemde fork van Android aan de haal gaan. Deze maken dan geen gebruik van Google-diensten zoals de Play Store en Google Maps. Toch ging dat aandeel omlaag van 39 naar 37% waarmee Google dus meer controle krijgt over de Android-markt.

Bron: Strategy Analytics


Vermelde toestellen

Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel