Samsung ruilt voor Galaxy S6 Qualcomm mogelijk in voor eigen Exynos-processor


Er gaan al enige tijd geruchten dat de nieuwe Qualcomm Snapdragon 810-processor oververhit kan raken. Ook zou de chip niet op tijd klaar zijn voor massaproductie. Geruchten die door Qualcomm ontkent worden maar Samsung maakt zich wel degelijk zorgen.

En daarom wordt het overgrote merendeel van de Galaxy S6 niet uitgerust met een Snapdragon 810, maar met een eigen Exynos-processor gebaseerd op een 14nm procédé. Pas wanneer alle problemen met de Snapdragon 810 zijn opgelost zou Samsung het S6-aandeel met een Qualcomm willen vergroten.

Samsung Exynos 5 octa

Samsung brengt haar vlaggenschip momenteel ook al uit met zowel een Qualcomm-processor als met een eigen Exynos-variant. Het overgrote merendeel is echter met een Snapdragon uitgerust, zo ook de Nederlandse modellen. De eigen varianten worden veelal in Azië verkocht. Voor de opvolger van de Galaxy S5 gaat het misschien precies andersom. Overigens wordt de Galaxy Alpha al overal met een Exynos-chip aangeboden.

Problemen

Ondanks dat Qualcomm het blijft ontkennen lijken er toch wat opstartproblemen te zijn bij de ontwikkeling van de Snapdragon 810. Het nieuwe topmodel dat in veel vlaggenschepen terecht moet komen lijkt te kampen met oververhittingsproblemen wanneer hij zwaar aan het werk wordt gezet. Qualcomm gebruikt momenteel een 20nm procédé voor de Snapdragon 810 maar het wil in juli overstappen op de energiezuiniger en theoretisch snellere 14nm FinFET-techniek. Juist dat gegeven zou ook door Samsung gebruikt kunnen worden om te wachten. Naar alle waarschijnlijkheid presenteert Samsung de Galaxy S6 tijdens het MWC begin maart in Barcelona.

Bron: Digitimes.com


Vermelde toestellen

Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel