Iedere maand weer verloten we een waardebon van € 50 onder alle inzenders van een ervaring. Het enige wat je hoeft te doen is laten weten wat je van dit product vindt. Klik op de knop hierboven om te beginnen.
“Briljant maar overtroffen”
PhoneArena ·
Lichtgewicht en elegant ontwerp
Scherp en helder scherm
Veelzijdige camera & uitstekende foto's
Goede batterijduur met draadloos laden + power share
Schone en snelle software
Midrange processor in een vlaggenschip
Geen optische zoom
De Pixel 4a (5G) doet veel hetzelfde voor minder geld
De Google Pixel 5 is een interessant toestel. Enerzijds volgt hij de voetsporen van vorige Pixel-telefoons met gladgestreken software en een goede camera. Anderzijds is hij voorzien van een midrange processor en niet erg vooruitstrevende functies. Je kunt je wat dat betreft afvragen of het daadwerkelijk een vlaggenschip is.
In alle eerlijkheid ben ik verliefd op de Pixel 5 maar het is lastig te ontkennen dat hij weinig, misschien zelfs te weinig, verschilt met de Pixel 4a (5G). Die biedt dezelfde camera, zelfde chipset en dezelfde software voor minder geld. En alhoewel Google's laatste vlaggenschip werkelijk een goed afgewerkte telefoon is met enkele vlaggenschip-waardige functies, overtuigen z'n Pixel broertjes en zusjes net iets meer.
De Google Pixel 5 is het nieuwe vlaggenschip van Google maar eentje die het net iets anders doet dan voorgaande jaren. Zo high-end als vorig jaar is hij namelijk niet maar dat zien we gelukkig terug in de prijs. Gelukkig blijven andere voordelen intact zoals snelle updates, uitstekende camera-prestaties en Pixel-exclusieve functies.
Niet meer alles willen doen
Google heeft het de laatste jaren niet makkelijk op telefoongebied. Het doet weliswaar met software mee in de top maar op hardware-gebied blijft het allemaal wat achter. De Pixel-telefoons kunnen het maar niet opnemen tegen de nieuwste iPhones en Galaxy-telefoons. Inconsistente beslissingen zijn daar debet aan. Zo wou Google lange tijd niets weten van meerdere camera's en ook zette het te sterk in op technieken die het toch niet bleken te zijn. We denken dan aan Project Soli, de radar die gezichten en handwegingen herkent. Het nam op de Pixel 4 wel ontzettend veel ruimte in beslag en de functie bleek in de praktijk toch niet zo onmisbaar als gedacht. Tijd om het anders te doen en de Pixel 5 is daar het eerste resultaat van. Hij probeert lang niet meer alles te doen en dat resulteert in dat hij de dingen die hij wel doet beter doet en voor een lagere prijs.
100% gerecycled aluminium
Zoals gezegd is de radar boven het scherm weg waardoor het scherm nu strak tegen de rand aanzit. De selfiecamera zit niet meer in een inkeping maar in een schermgat in de hoek. Hulde ook voor Google dat de schermrand overal dezelfde dikte heeft. Bij veel telefoons is die onderaan het scherm toch net iets dikker, de zogenaamde kin. Bij de Pixel 5 is alles symmetrisch. Het scherm meet 6 inch wat vandaag de dag compact is. De resolutie komt uit op Full HD en de verversingssnelheid van 90Hz zorgt voor vloeiende animaties. De behuizing is gemaakt van aluminium en dat gaat altijd lastig samen met draadloos laden. De meeste telefoons hebben daarom een achterkant van glas. Toch is het Google gelukt draadloos laden in te bouwen. Je kunt zelfs accessoires met de Pixel 5 opladen; Reverse Wireless Charging heet dat.
Belangrijkste Google Pixel 5 specificaties
6,0 inch Flexible OLED-scherm met FHD+ resolutie en 90Hz verversing
Enkele 8MP selfiecamera ditmaal in schermgat in plaats van notch
12,2+16MP camera met ultra-groothoek en Portrait Light
Aluminium behuizing met 2-weg draadloos opladen en fysieke vingerafdrukscanner
Snapdragon 765G-processor met 8GB LPDDR4x werkgeheugen
128GB niet uitbreidbaar opslaggeheugen
4080 mAh batterij is groot genoeg voor dag gebruik
5G-ondersteuning voor razendsnel mobiel internet
Uitgekomen met Android 11, 3 beloofde 3 Android-upgrades
Camera met Portrait Light
Google legde jarenlang de lat erg hoog op cameragebied. De Pixel was de cameratelefoon om te verslaan. Ook dit jaar is de camera goed maar records verbreekt hij niet meer. De concurrentie zit hem op de hielen. Slecht is de camera overigens ook niet te noemen. De hoofdcamera meet nog altijd een 12,2 megapixel met grote 1,4 ?m pixels en Dual Pixel Phase Detection. De Pixel 5 kan hiermee veel licht absorberen en beschikt over een goede nachtmodus. Nieuw dit jaar is een 16MP camera met ultra-groothoeklens. De beeldhoek daarvan komt uit op 107° wat nauwer is dan sommige andere telefoons. Die zitten vaak nabij de 120° grens. Je legt hierdoor iets minder vast. De befaamde HDR+ zorgt dat iedere foto er eigenlijk goed uit komt rollen, zonder ingewikkelde instellingen. Nieuw is de virtuele lamp die je achteraf in een foto kunt plaatsen. Met deze Portrait Light belicht je een persoon vanuit ieder gewenste hoek. Zoomen kan helaas alleen digitaal. Een aparte zoomlens ontbreekt.
Niet meer de snelste
De batterij van de Pixel 5 lijkt met 4080 mAh wat aan de kleine kant maar de meeste reviewers halen er veelal het einde van de dag mee. Hierbij wordt het toestel geholpen door de software; Battery Saver doet z'n werk naar behoren. En als je gebruik maakt van Dark Mode dan help je de batterij ook een handje mee. Wat ook zal helpen is dat de Pixel 5 niet over de meest krachtigste processor beschikt. De Snapdragon 765G zal voor de meeste mensen en de meeste taken snel genoeg zijn, het is niet meer het snelste wat er verkrijgbaar is. En hoe sneller de processor, hoe meer hij verbruikt. Ieder nadeel heeft dus z'n voordeel.