NieuweMobiel.NL 2010 jaaroverzicht

· 2 reacties


April tot juli

April

April begint, zoals ieder jaar, met een paar goede en minder goede grappen. Dit jaar gaat het gerucht dat er een helikopter zou komen die je met de N900 kunt besturen. Onzin natuurlijk. Later in april presenteert Nokia de N8 officieel. De smartphone steelt de show met een Carl Zeiss-lens en Full HD-video opname. De N8 moet de N97 doen vergeten. Dat toestel werd groots gepresenteerd, maar viel tegen, vooral vanwege de beperkingen van het Symbian-besturingssysteem.

In april toont Microsoft de KIN-telefoons. De KIN komt op de markt in twee varianten: als een slider en als monoblock. Het besturingssysteem op de telefoon is gebaseerd op Windows Mobile. Het eerder aangekondigde Windows Phone 7 was dus niet beschikbaar voor deze toestellen. Hoewel de hardware werd gemaakt door Sharp, brengt Microsoft de KIN-telefoons uit onder eigen merk. Het bedrijf gaat daarmee duidelijk de concurrentie aan met concurrent Apple, dat met de iPhone buitengewoon succesvol is.

Kin
De geflopte KIN's

iPhone

Een nieuwe versie van de iPhone blijft in april achter in een bar. Een onoplettende medewerker vergeet een testtoestel mee te nemen, of is het de opzet van Apple dat we dit geloven? Het bedrijf heeft uiteindelijk belang bij dat er alvast een buzz rondom een nieuwe smartphone ontstaat. Hoe het ook zij, de ‘verloren’ telefoon kwam bij de journalisten van Gizmodo terecht, die dus de primeur van de nieuwe iPhone te pakken hadden.

Eind april neemt HP Palm over. Palm heeft een eigen besturingssysteem, webOS, maar dreigt in het geweld van Android en iOS ten onder te gaan. Hewlett Packard ziet toekomst in mobiele apparaten, en neemt Palm over. Palm gaat daarna door met het uitbrengen van de al geplande apparaten, en zet de ontwikkeling van webOS door.

Mei

Google komt al in mei met een nieuwe versie van Android, 2.2 Froyo. Het is een nieuwe versie van het populaire besturingssysteem. Android 2.2 komt een paar maanden na de vorige versie. Google timmert dus aardig aan de weg, en upgradet de Nexus One binnen een week naar de nieuwe versie van Android. Het toestel blijkt behoorlijk sneller te worden van de upgrade. Eigenaren van smartphones van andere merken hopen daarom vurig dat de nieuwe versie ook voor hun toestel beschikbaar zal worden.

HTC komt met een toestel dat Android helpt om ook tot lagere marktsegmenten door te dringen, de Wildfire. Was Android eerst een besturingssysteem voor de vlaggenschepen van de verschillende merken, nu wordt het ook voor een kleinere beurs beschikbaar. Meerdere merken doen daaraan mee, maar HTC weet in Nederland het meeste succes te boeken, niet in laatste plaats vanwege het beschikbare marketingbudget.

HTC Wildfire
HTC Wildfire

Rechtszaken

Het juridisch steekspel tussen HTC en Apple gaat ondertussen vrolijk verder. HTC laat zich niet kennen, en zet de tegenaanval in na eerdere aanklachten van Apple. HTC sleept de computergigant voor de rechter, en eist een verkoop- en importverbod van de iPhone, iPad en iPod in de Verenigde Staten. Het zal daar nooit van komen, maar HTC wordt ook niet veroordeeld voor vermeende inbreuk op patenten van Apple.

Geruchten over de iPhone 4 gaan in mei verder. Steeds meer bronnen bevestigen dat het toestel dat in handen van Gizmodo viel inderdaad de echte iPhone 4 is. Vol spanning wachten fans en journalisten de lancering van de nieuwe iPhone in juni af.

Juni

Eindelijk is het dan zover, de nieuwe iPhone is er. De vierde editie van de populaire smartphone heeft een beeldscherm met een betere resolutie dan ooit te voren, is sneller, en heeft een andere innovatie aan boord: de antenne van het toestel zit aan de buitenkant, en is verwerkt in de rand. Zoals gebruikelijk is het Apple-voorman Steve Jobs die het nieuwe product aan de wereld laat zien. Nederland moet nog even wachten op het toestel.

De eerste MeeGo-telefoon van de Nokia duikt op in deze maand. De N9 is de opvolger van de N8, die pas gepresenteerd is, maar nog steeds niet verkrijgbaar is in de winkel. MeeGo moet Nokia voortstuwen in de vaart der volkeren. De strijd om de smartphonemarkt lijkt het Finse bedrijf te verliezen van de iPhone en toestellen die op Android draaien, zoals de pas gepresenteerde HTC Desire en de Samsung Galaxy S.

Iphone4 keynote
Leuk bedacht...

Ontvangstproblemen iPhone

Het grote nieuws van juni zijn de ontvangstproblemen van de iPhone 4. De wereldpers duikt bovenop problemen met de antenne van de splinternieuwe smartphone van Apple. De externe antenne, die gepresenteerd werd als een belangrijke innovatie, blijkt voor problemen te zorgen. De metalen rand rond de iPhone 4 bestaat uit twee delen, één deel voor de GSM- en UMTS-ontvangst, een ander deel voor WiFi, Bluetooth en GPS. Wie door het toestel simpelweg vast te houden de antennes met elkaar verbindt, ziet de ontvangst drastisch teruglopen.

Apple ontkent de problemen aanvankelijk, maar komt later toch met een oplossing: het toestel anders vasthouden. Onder publieke druk besluit Apple bovendien gratis bumpers voor de iPhone 4 uit te delen. Wie zo’n siliconenrand om het toestel houdt verbindt de antennes niet langer, en heeft daardoor geen ontvangstproblemen.

AMOLED

HTC switcht in juni noodgedwongen naar het gebruik van LCD-schermen in de HTC Desire. De AMOLED-schermen van Samsung zijn zo populair geworden, dat Samsung te weinig productiecapaciteit heeft om HTC van voldoende displays te voorzien.



Praat mee over dit artikel