Statusupdate iPhone 4 ontvangstprobleem

· 2 reacties


Dit artikel behoeft geen introductie, het gaat over het antenne-probleem van de nieuwe iPhone 4. Hoe staat het ermee? Waar wordt het door veroorzaakt? Is het ernstig en wat zijn tot dusver de sterkste grappen? Wij zochten het helemaal voor je uit!

De Apple iPhone 4 is nu al één van de snelst verkopende telefoons van het moment. De pers was al enthousiast vóór de officiële lancering maar eenmaal in de handen van consumenten lijkt zich een serieus probleem voor te doen; de antenne. Wat bedoeld is als "brilliant engineering" blijkt misschien wel een klassieke ontwerpfout. Een fout die overigens al voorspeld werd door een Deense professor.

iPhone4 keynote
"Brilliant engineering", aldus Jobs of ontwerpfout?

Op 10 juni zei Professor Gert Frølund Pedersen van de Deense Aalborg University als een ware Nostradamus dat het idee van een externe antenne een slecht idee was.

    "Menselijk weefsels heeft een negatief effect op de antenne. Het aanraken ervan betekent dat een groot deel van de energie van de antenne omgezet wordt in warmte en daardoor verloren gaat."

Hij bleek het bij het juiste eind, getuige de vele YouTube filmpjes van iPhone 4 bezitters die de antenne aanraken.

Reactie Steve Jobs

Omdat Apple beschikt over een CEO die erom bekend staat of en toe zelf dienst te doen als helpdesk besloten al snel enkele bezitters hem te mailen met de vraag of dit probleem bekend is bij Apple. De reactie (ervan uitgaande dat het hier om authentieke reply-mailtjes van Steve Jobs gaat) is even simpel als ontluisterend;

    "Just avoid holding it in that way."

Met andere woorden, mensen met signaalproblemen houden het toestel verkeerd vast. Voor een uitleg over hoe we de nieuwe iPhone 4 dan wél vast moeten houden hoeven we niet ver te zoeken. We bekijken de video van Apple over de nieuwe iPhone.

Blijkbaar doen ze het bij Apple dus ook verkeerd. Geen wonder dat Steve geen internet ontvangst had tijdens de Keynote.

Non-issue

Dit besef begint ook bij Apple door te dringen getuige een interne memo die onder AppleCare medewerkers circuleert en waar BGR de hand op heeft weten te leggen. Kost samengevat probeert het de schuld van zich af te schuiven en zegt dat alle telefoons te maken hebben met wegvallend ontvangst zolang je het toestel maar juist/fout vasthoudt. Het geeft daarnaast het advies gebruik te maken van een bumper; Apple's eigen accessoire.

Die laatste brengt ons op iets interessants. Zoals je misschien nog weet heeft Apple wel degelijk de iPhone 4 real life en in de buitenlucht getest. Vermomt als iPhone 3GS. Het is niet ondenkbaar dat deze vermomming ervoor gezorgd heeft dat zich tijdens de testperiode geen antenne-problemen hebben voorgedaan. Apple's geheimzinnigheid rondom nieuwe producten lijkt zich hier tegen het bedrijf te keren.

Een aantal dagen later antwoord Steve Jobs op een verontruste iPhone 4 gebruiker;

    "There is no reception issue. Stay tuned."

Apple denkt alweer een stap verder. Is er dan geen probleem met de hardware en kunnen de problemen softwarematig opgelost worden? Dat doet dit antwoord wel vermoeden. Brengt iOS 4.0.1 verzachting? Interessant is ook een drietal nieuwe vacatures die Apple sinds 23 juni uit heeft staan. Het zoekt "Antenna Engineers".

Rechtszaak

Wij hebben er een hard hoofd in dat de antenne-problemen softwarematig zijn op te lossen. En wij zijn niet de enige. Naar goed Amerikaans gebruik verzamelen boze iPhone 4 gebruikers zich en slepen Apple voor de rechter. KCR (Kershaw, Cutter & Ratinoff LLP) is naarstig op zoek naar getroffen consumenten. Die zijn er massaal en dus is het druk bij KCR.

Parodieën

Problemen voor Apple, creativiteit bij anderen. De stroom kritiek gaat gepaard met de nodige parodieën. En omdat we het luchtig willen houden hier een aantal van de leukste die wij tegenkwamen.

iPhone surgery
Bron: Dumpert
This changed everything again
Well There's Your Problem Right There

Ook Nokia doet een schepje op de discussie over hoe je je telefoon moet vasthouden.

How do you hold your Nokia?
De 'Thumb and finger', 'The cup', 'The balance' en 'The four edge grip'

Iets minder gericht op het antenne-probleem, maar toch leuk is deze iPhone 4 promo spoof.

Tot slot,... wij zijn géén Apple bashers. We werken hier op NieuweMobiel HQ achter Mac computers, bellen met een 3GS en nemen onze MacBook Air graag mee op reis. We zijn echter ook geen Apple fanboys. We zijn gewoon kritisch.


Vermelde toestellen

Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel