Toeleverancier bevestigt overstap iPhone naar OLED-schermen


Wat al jarenlang beweert wordt lijkt nu toch echt te gaan gebeuren; Apple stapt in 2017 over op OLED-schermen voor haar iPhones. Tot nu toe gebruikte het steevast een IPS-paneel vanwege de realistische kleurweergave. Contrast lijkt het nu te gaan winnen.

OLED blaast TFT-schermen weg als het gaat om contrastwaarden. Dat komt enerzijds omdat voor zwart geen pixel "aangezet" hoef te worden, en anderzijds omdat er geen achtergrondverlichting nodig is. Zwart is echt zwart en vooral in het donker blaast een OLED-scherm een TFT-paneel volledig weg. Nadeel is alleen dat de kleurechtheid niet altijd beter is. Mogelijk heeft Apple daar wat op gevonden want voor 2017 staan de iPhones met OLED toch echt op het menu. Dat denkt tenminste de president van Sharp; Tai Jeng-wu. Niet geheel ontoevallig één van de belangrijkste toeleveranciers van beeldschermen van Apple als het gaat om iPhones.

Sharp beursstand
Sharp maakt naast consumentenelektronica ook schermen voor Apple

Het is trouwens niet de eerste keer dat Apple van schermtechniek wisselt. Eerder nog maakte het gebruik van IPS (In-Plane Switching) naar LTPS (Low Temperature Poly-silicon). Toch zijn die min of meer familie van elkaar terwijl OLED van een volledig andere techniek gebruikmaakt. Samsung is hier van oudsher heer en meester in en past het niet alleen toe in bijvoorbeeld haar Galaxy S-reeks, het maakt de panelen ook zelf. Het lijkt er echter niet op dat Apple bij Samsung inkopen gaat doen. Dat is echter makkelijk gezegd dan gedaan want er zijn momenteel niet veel partijen die zulke grote hoeveelheden kunnen leveren. Sharp gaat in ieder geval in Japan een extra fabriek bouwen om OLED-panelen te fabriceren. Een manier voor Apple om het volume-probleem op te lossen is door alleen het 5,5 inch Plus model uit te rusten met een OLED-scherm. Het kleinere model zou dan bij het oude vertrouwde LTPS-scherm kunnen blijven.

(via)


Vermelde toestellen

Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel