2 varianten van Apple iPhone 6s in omloop, de één beter dan de ander


Apple laat voor de iPhone 6s de benodigde A9-processors door zowel Samsung als TSMC maken. Nu blijkt dat er verschil zit tussen beide chips, en niet alleen qua omvang, fabricageproces maar ook qua energieverbruik.

TSMC gebruikt naar alle waarschijnlijkheid een 16 nanometer procedé, terwijl Samsung haar eigen 14 nanometer procedé toepast. Die van Samsung is kleiner en zou op papier sneller moeten zijn. Dat blijkt echter niet uit tests. Beide processors presteren namelijk gelijkwaardig. Toch zit er verschil in de chips als het gaat om hoe ze met de batterij omgaan. Geheel tegen de verwachting in blijkt de TSMC-chip zuiniger te zijn, en flink ook.

Apple A9 processor
Van de A9-processor zijn er 2 versies in omloop

Uit de batterijtest van Geekbench 3 blijkt dat de iPhone 6s met een A9-processor van TSMC maar liefst 1 uur en 45 minuten langer meegaat dan de versie met een Samsung-processor. Ook testen met andere benchmark-software wijzen op een voordeel van de TSMC-variant. Voor wat betreft de iPhone 6s Plus geldt hetzelfde verhaal. Al met al een significant verschil dus vooral als je bedenkt dat de prestaties nagenoeg gelijk zijn. Naast het verschillende fabricageproces is er geen duidelijke reden voor dit verschil. Apple zelf heeft nog niet gereageerd. Gebruikers kunnen dankzij een app genaamd Lirum Device Info achterhalen welke processor zij hebben.

Via: MacRumors.com


Prijsvergelijker Apple iPhone 6s
  Uitvoering Prijs Incl. bezorging    
bol.com Partner
64 GB Space Grey
€ 219,00 € 219,00   Bekijk

Toon alle aanbiedingen van de Apple iPhone 6s


Prijsvergelijker Apple iPhone 6s Plus
  Uitvoering Prijs Incl. bezorging    
bol.com Partner
16 GB Silver
€ 279,00 € 279,00   Bekijk

Toon alle aanbiedingen van de Apple iPhone 6s Plus


Vermelde toestellen

Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel