Google overweegt stopzetten modulaire Project Ara-telefoon


Het is een trieste dag voor fans van modulaire telefoons. Google zou naar verluidt Project Ara hebben gecanceld. Het doel van het project was om een modulaire telefoon te ontwikkelen waarbij je zelf onderdelen kon toevoegen en vervangen.

Project Ara beleefde een vliegende start. Het idee ontving veel lof van het publiek en ook de schrijvende pers was enthousiast. Al snel volgden berichten van tegenslag en teleurstellingen. Het oorspronkelijke idee kwam niet door de kwaliteitscontrole. Na een val zouden modules losschieten en connectoren zouden te snel beschadigd raken. Eind mei van 2016 werd bekend dat Project Ara een stuk minder modulaire telefoons zou opleveren dan vooraf bedoeld. Het nieuws van vandaag luidt dat ook dat idee niet haalbaar is.

Project Ara telefoon
Farewell Friend, We Hardly Knew Ye

Er bestaat toch nog een kleine kans dat Project Ara-telefoons op de markt komen. Google zou het principe als licentie aan andere bedrijven willen verkopen. Op zich geen gek idee want Google is van nature geen hardwarefabrikant. Het zou daarom ook niet in Google's strategie passen om met eigen telefoons te komen, los van de Nexus-reeks. Project Ara kent trouwens nog een Nederlands tintje. Het was de Nederlandse ontwerper Dave Hakkens die het idee van modulaire telefoons uitwerkte. Motorola omarmde dit idee en samen werkten ze aan Project Ara. Het idee kwam na de overname van Motorola in handen van Google om nu dus mogelijk een stille dood te sterven.


Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel