Google laat bouwproject Ara vrij op ontwikkelcommunity


Google heeft een Developer Kit vrijgegeven van Project Ara; de modulaire telefoon. Als Project Ara uiteindelijk een consumentenproduct wordt dan kunnen toekomstige gebruikers zelf hun ideale telefoon samenstellen.

Project Ara kent een Nederlands tintje. Het project is een voortvloeisel van Phoneblocks van de Nederlander Dave Hakkens. Het idee komt voort uit de wens om een bepaald onderdeel van een telefoon op den duur te kunnen veranderen. Zo hoef je eens in de zoveel tijd geen geld uit te geven aan een geheel nieuwe telefoon maar alleen dat onderdeel verwisselen wat jij wilt.

Project Ara

Wil je op den duur een betere camera? Verwijder de camera en zet er een nieuwe op. Het past bovendien bij de duurzame economie waar we zo naar streven. Al die onderdelen bestaan uit blokken van een vast afmeting. Je hebt blokken van 1x1, 2x1 en 2x2 groot. Al deze blokken schuif je op een paneel die Google 'endo' noemt.

Project Ara
Enkele varianten met voorbeelden

Je hebt ze in afmetingen van 4x7 (groot), 3x6 (medium) en 2x5 (klein). Afhankelijk van hoe zo'n grote telefoon je wilt hebben. Niet alleen Google kan die blokken maken, ook andere bedrijven. Al die specificaties zijn nu vrij gegeven. Begin 2015 moeten de eerste commerciële telefoons gebaseerd op Project Ara beschikbaar komen.

Bron: Project Ara



Praat mee over dit artikel