Google: Android-ban voor Huawei juist gevaarlijker


Het door de VS plaatsen van Huawei op de zwarte lijst levert volgens Google juist meer risico op. Nu draaien Huawei-telefoons nog Android dat door het Amerikaanse Google wordt gemaakt. Wanneer Huawei een eigen OS maakt is dat mogelijk onveiliger.

Hiervoor waarschuwt Google dat uiteraard haar Android-dominantie in gevaar ziet komen, zo meldt het FT. Wanneer Huawei inderdaad een eigen besturingssysteem maakt dan zou dat eenvoudiger gebruikt kunnen worden om gebruikers te bespioneren dan wanneer het Android zou gebruiken.

Huawei in betere tijden

Huawei werkt naar verluidt aan een eigen systeem onder de naam Ark OS. Dit systeem is nog verre van productieklaar maar de Chinezen hebben in het verleden bewezen erg snel te kunnen schakelen als de nood aan de man is. Alhoewel het nog de vraag is of een derde ecosysteem levensvatbaar is naast Android en iOS helpt het wel als een grootmacht als Huawei haar gewicht in de schaal legt. Garanties brengt dat echter niet, immers is het Amazon en Microsoft ook niet gelukt.

Drukmiddel in handelsoorlog China

De boycot tegen Huawei is overigens op moment van schrijven nog niet actief. Ondanks de aankondiging kreeg het bedrijf uitstel tot en met augustus. Opmerkelijk aangezien de officiële lezing is dat Huawei een gevaar voor de Amerikaanse nationale veiligheid is. Een dergelijk accuut gevaar duld geen uitstel zou je denken, tenzij de werkelijke reden anders is. Achter de schermen wordt de ban op Huawei vooral als drukmiddel gebruikt in de handelsoorlog met China.


Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel