Reuters: Google stopt Android-diensten aan Huawei

Volgende Huawei-smartphone mogelijk zonder Android


Google zou volgens persbureau Reuters op punt staan om Huawei de toegang tot enkele kritische Android-diensten zoals de Play Store stop te zetten. Welke gevolgen dit alles heeft voor bestaande en toekomstige modellen is nog niet geheel duidelijk.

De beslissing zou het gevolg zijn van een decreet van president Trump van de Verenigde Staten. Die verbiedt Amerikaanse bedrijven om verder zaken met het Chinese Huawei te doen. Android valt slechts gedeeltelijk onder het decreet omdat het open-source is. Toegang tot de Play Store en Google-apps zoals Gmail wordt hiermee verboden.

Huawei logo

Wat voor gevolgen dit alles heeft is nog onduidelijk. Bestaande modellen krijgen via de Play Store nog wel gewoon app-updates ontvangen maar of ze bestaande modellen ook beveiligingsupdates krijgen is onduidelijk. Huawei zegt in een eerste reactie bestaande modellen te blijven ondersteunen. Echter als Google dergelijke updates niet meer aan Huawei verstrekt dan kan het deze belofte moeilijk waarmaken. Voor nieuwe modellen geldt hoogstwaarschijnlijk dat ze geen toegang hebben tot de Play Store en Google-diensten.

Eigen besturingssysteem

Huawei lijkt door het verbod gedwongen te zijn om naar een alternatief voor Android te zoeken. Het werkt al jaren aan een eigen besturingssysteem. Mogelijk is dit gebaseerd op Android waardoor bestaande apps wel gewoon blijven werken. Voor chips was Huawei al niet meer afhankelijk van Amerikaanse leveranciers. Huawei maakt haar eigen onder naam Kirin en voor 5G-chips heeft het intussen ook al een eigen chip: Balong. Huawei is na Samsung de grootste Android-fabrikant, een verbod zou dus wereldwijd grote gevolgen hebben.

(via)Praat mee over dit artikel