Huawei krijgt 3 maanden uitstel


Het gevaar dat Huawei voor de nationale veiligheid van de VS blijkt toch niet zo accuut te zijn. De regering van de VS heeft het handelsverbod met de Chinezen met 3 maanden opgeschort. Officieel om contractuele verplichtingen na te komen. Wat nou accuut gevaar voor de nationale veiligheid?

De VS en China zijn al langer verwikkeld in een geschil rondom handel, iets wat kan uitlopen op een handelsoorlog. Eén van de troeven van de VS is het opleggen van een handelsverbod op Huawei; één van de grootste en meest belangrijke techbedrijven van China. Hooggeplaatste medewerkers zijn lid van de Communistische Partij waar de VS aanstoot aan neemt. Zij vrezen dat Huawei achterdeuren inbouwt waarmee de Chinese overheid kan meeluisteren, ondanks dat hiervoor geen bewijs is.

Huawei Mate X during MWC 2019
De aangekondigde Mate X wordt nu mogelijk zonder Android gelanceerd

Dat het niet alleen bij dreigen blijkt bleek gisteren toen de VS een handelsverbod aan Huawei oplegde. Amerikaanse bedrijven mogen geen diensten en producten meer leveren aan Huawei, tenzij ze daarvoor toestemming hebben. En die krijgen ze niet. Ook Google valt hier onder met als gevolg dat het geen Android-diensten zoals de Play Store en Google-apps zoals Gmail en YouTube mag leveren. Niet ideaal voor de op één na grootste fabrikant van Android-smartphones. Lachende derde is die andere grote Amerikaanse fabrikant van telefoons; Apple.

Maar het bedrijf krijgt nu drie maanden uitstel, officieel om aan contractuele verplichtingen te voldoen. Achter de schermen zal het respijt vooral gebruikt worden als stok achter de deur bij de lopende onderhandelingen. Iets wat destijds ook met ZTE gebeurde al ging dat bijna ten onder aan het handelsembargo. Iets wat uiteindelijk werd opgeheven omdat het "te veel banen in China zou kosten", aldus de man die de presidentsverkiezingen mede won omdat er teveel Amerikaanse banen naar China gingen.

Plan B

Huawei werkt overigens al sinds 2012 aan een Plan B voor als de handelsbesprekingen met de VS tot een verbod zou leiden. Mocht het gedwongen worden om van Android af te stappen dan heeft het een eigen OS klaar staan. Iets waarvan het nog maar de vraag is hoe concurrerend dit zal zijn ten opzichte van Android en iOS. Beiden nemen vrijwel de gehele markt in beslag. Ruimte voor een derde is er niet, vraag maar aan Microsoft en BlackBerry. Het is trouwens ook niet ondenkbaar dat Huawei's Plan B gebaseerd is op Android dat grotendeels open-source is.


Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel