Problemen Huawei stapelen zich op; mogelijk ook verbod op ARM-architectuur


Nadat eerder Google zich genoodzaakt zag de Android-licentie van Huawei in te trekken lijkt nu ook ARM dat te doen. De gevolgen daarvan zouden wel eens veel verder gaan dan het niet mogen gebruiken van Android.

ARM is een Brits bedrijf dat de architectuur van moderne mobiele processors ontwerpt. Het maakt zelf geen chips maar verkoopt haar ontwerpen waarmee fabrikanten zoals Qualcomm, Samsung en ook Huawei mee aan de slag gaan en hun eigen chips bakken. Ondanks dat ARM van nature Brits is ligt een deel van het intellectueel eigendom wel in de VS. Het meent daarom nu ook aan het toekomstige handelsverbod te moeten voldoen. Gevolg; het intrekken van de licentie aan Huawei en daarmee het einde van de huidige Kirin-processors.

Huawei Kirin
Huawei maakt weliswaar zelf de Kirin-chip, hij is gebaseerd op ARM

Huawei leek in eerste instantie de dans te ontspringen. Het koopt haar mobiele processors niet in bij het Amerikaanse Qualcomm. Dat mag straks dankzij het Amerikaanse handelsverbod geen producten meer aan Huawei leveren. Maar dat maakt al enige jaren haar eigen processors. Zeer verdienstelijk trouwens want de Kirin-processors gelden als zeer competitief. Echter, ze zijn wel gebaseerd op de ARM-architectuur waarvoor Huawei een licentie heeft. De gevolgen van een verbod daarop zijn immens. We vinden ARM-processors in alle mobiele apparaten van telefoons, tablets en wearables. Alles wat maar een beetje zuinig met z'n batterij om moet gaan. Een verbod op deze processorarchitectuur is niet eenvoudig te omzeilen.

Werken aan een oplossing

Momenteel is het handelsverbod met 90 dagen uitgesteld. Het geeft beide partijen ruimte om tot een akkoord te komen. Lukt dat niet dan begint het er steeds meer op te lijken dat dit het einde van Huawei's smartphonedivisie gaat worden. Een verbod op Android is al lastig te omzeilen, maar is te doen. Een geheel nieuwe mobiele processor bouwen die op een heel andere instructieset gebaseerd is, is alleen in een tijdsbestek van jaren te doen. Of Huawei zoveel tijd heeft valt te bezien.


Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel