Sony verkleint afzetmarkt voor Xperia-telefoons


Sony maakt alweer een tijdje telefoons en ze maken ook alweer een behoorlijke tijd daarop verlies. Veel aandeelhouders vragen daarom al enige tijd om te stoppen met deze verliesgevende tak van sport maar Sony wil van geen wijken weten. Wel stopt het met de verkoop van modellen in grote delen van de wereld.

Vanaf nu richt Sony zich alleen op Europa, Japan, Taiwan en Hong Kong. In Afrika, India Australië, Canada en Zuid-Amerika zul je straks waarschijnlijk niet snel meer nieuwe Xperia-telefoons op straat tegenkomen. Het bedrijf slaat deze markten over om de verliezen binnen de perken te houden. Toch wil Sony niet helemaal stoppen met Xperia-telefoons omdat het "smartphone-onderdeel essentieel is voor de levensvatbaarheid van Sony als geheel".

Sony Business Transformation
Sony focust zich nu alleen nog maar op de blauwe delen

Sony hoeft zich trouwens helemaal niet te schamen dat het geen winst weet te maken met haar smartphones. Vrijwel de gehele winst van de industrie gaat naar Apple, er zijn er maar weinig die echt winst op smartphones weten te maken. Toch verliest Sony in vergelijking wel heel erg veel en je kunt je afvragen of het zinvol is nieuwe modellen uit te brengen. Volgens Sony wel want je komt nou eenmaal eerder in aanraking met een Sony Xperia-telefoon dan met een Sony Bravia-TV. Volgend jaar spreekt de topman van Sony de hoop uit om de smartphonedivisie weer winstgevend te hebben.

Begin van het einde?

Het terugtrekken uit sommige markten klinkt als het begin van het einde. Sony mag als fabrikant van mobiele cameramodules dan wel erg veel andere fabrikanten voorzien van componenten, de eigen Xperia-telefoons zijn verre van de beste cameratelefoons van dit moment. Vreemd want met precies dezelfde hardware lukt het concurrenten zoals Google en Huawei wel om uitstekende producten neer te zetten.Praat mee over dit artikel