Google lanceert eerste beta Android 11

Android 11 richt zich op People, Controle en Privacy


Zonder grote onthulling of via een uitbundig feestje heeft Google de eerste publieke beta vrijgegeven van Android 11. De ontwikkelingen in de wereld lieten dat niet toe. Toch vinden we in het persbericht voldoende om vrolijk van te worden.

Het is niet de eerste glimp die we van Android 11 zien. Eerder gaf Google al enkele developer previews vrij. Deze zijn specifiek bedoeld voor ontwikkelaars zodat die hun bestaande apps alvast kunnen testen tegen het nieuwe Android 11. Dat Google nu de eerste officiële beta vrijgeeft is een belangrijke stap naar z'n daadwerkelijke lancering. Die volgt ergens in het najaar van 2020, mogelijk gelijktijdig met de lancering van de Pixel 5.

Android 11 People
Conversies gegroepeerd met extra controle

People

Google richt zich zoals altijd met nieuwe Android-versie op enkele hoofdzaken. Dit jaar zijn dat 'contacten', 'controle', 'privacy' en 'ontwikkelaarvriendelijk'. Voor dagelijkse gebruikers zijn de eerste 3 punten het interessants. Zo kent Android 11 gespreksnotificaties. Je krijgt in de statusbalk dan een icoon van het contact te zien in plaats van de app. Ook worden notificaties voortaan gegroepeerd in 'conversaties', 'alerting notifications' en 'silent noticaties' in plaats van kris kras door elkaar. Iets anders zijn 'Bubbles' die zweven boven het scherm en wat dat betreft lijken op wat Facebook Messenger eerder al deed. Nu kunnen ook andere messaging-app die functionaliteit gebruiken.

Android 11 Controls en Privacy
Meer controle en privacy in Android 11

Controls en Privacy

Google gaat je verder met Android 11 makkelijker toegang geven tot bijvoorbeeld je controls. Je lampen en betaalkaarten kun je nu bedienen en gebruiken door de powerknop lang in te drukken. Voorheen moest je daarvoor nog naar een app. Je muziek kun je straks ook makkelijker bedienen, rechtstreeks vanuit het notificatievenster. Nieuw op het gebied van privacy is dat je apps nu ook eenmalig toegang kunt geven om bijvoorbeeld je locatie, microfoon of camera te gebruiken. Voorheen was de keuze beperkt tot altijd, nooit en alleen wanneer de app geopend is.

Pixel maar ook Oppo, Xiaomi en OnePlus

Dat de eerste beta is vrijgegeven wil niet zeggen dat je meteen met Android 11 aan de slag kunt. De beta is voor een select groepje telefoons beschikbaar, uiteraard als eerste voor de bestaande Pixel-telefoons waaronder de Pixel 4 en 4XL tot en met aan de Pixel 2. Inmiddels hebben ook fabrikanten zoals Oppo, Xiaomi en OnePlus aangekondigd Android 11 beta naar hun toestellen uit te rollen. De vraag is echter maar of je dat moet willen; betas bevatten bugs en worden daardoor afgeraden voor telefoons die je als je hoofdtelefoon gebruikt.


Prijsvergelijker Google Pixel 4
  Uitvoering Prijs Incl. bezorging    
reBuy
64 GB Just Black Refurbished
€ 175,99 € 179,98   Bekijk
bol.com Partner
64 GB Clearly White
€ 334,95 € 334,95   Bekijk
Amazon
64 GB Just Black
€ 735,85 € 735,85   Bekijk

Toon alle aanbiedingen van de Google Pixel 4


Vermelde toestellen

Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel