Google I/O 2020 start 12 mei; eerste Android 11 Developer Preview vrijgegeven


Het is bekend wanneer Google's jaarlijks ontwikkelaarsevenement start. De 2020-editie van Google I/O loopt van 12 tot en met 14 mei. Google I/O is traditiegetrouw het moment waarop de nieuwe Android-versie gedemonstreerd wordt.

Google gaf ook alvast de eerste Developer Preview vrij van Android 11. Dat is vroeger dan voorgaande jaren. De preview is niet voor consumentengebruik en dus voor je normale telefoon (je daily driver), het zit simpelweg nog teveel fouten. De daadwerkelijke lancering wordt in het najaar van eind 2020 verwacht.

Android 11

Wel weten we alvast waarop Google zich met Android 11 wil richten. Kort samengevat is dat 5G-verbeteringen, ondersteuning voor nieuwe schermtypen en betere privacy en beveiligingsinstellingen. Ontwikkelaars krijgen de beschikking over 5G API's die de hogere bandbreedte die 5G belooft beter moet benutten en monitoren. Fabrikanten van telefoons met schermgaten en zogenaamde waterfall-schermen kunnen vanaf Android 11 gebruikmaken van standaard API's zonder daarvoor eigen aparte software te hoeven schrijven.

Bubbles en snellere updates

Google wil verder contacten en gesprekken centraal stellen. Zo komen er snelkoppelingen naar contacten in het notificatievenster. Verwacht verder veel zogenaamde Bubbles om berichtjes te versturen. Op privacygebied komt er een nieuwe keuze bij. Als een app toestemming voor iets vraagt kan daar straks naast de bestaande 'weigeren' en 'alleen tijdens openen app' ook 'eenmalig' gekozen worden. Telefoonfabrikanten zijn straks ook minder tijd kwijt om bestaande telefoons te updaten naar nieuwere Android-versies. Google komt met nieuwe tools om updates sneller uit te kunnen rollen. Hopelijk hoef je hierdoor minder lang te wachten totdat jouw smartphone geüpdatet wordt.

Android 11 Developer Preview

De eerste Developer Preview van Android 11 is voor waaghalzen te downloaden voor de Pixel 2, 2 XL, Pixel 3, 3 XL, Pixel 3a, 3a XL, Pixel 4 en 4 XL. Hiervoor zul je handmatig een system image moeten downloaden en flashen. Naar mate de previews vorderen zal dat ook Over The Air kunnen.


Vermelde toestellen


Praat mee over dit artikel