Apple kondigt iOS 7 met radicaal nieuw uiterlijk aan

· 3 reacties


Veel hielden er al rekening mee, maar Apple moest het nog wel even aankondigen: iOS 7 voor iPhone, iPad en iPod Touch. Apple kondigde inderdaad een nieuwe versie aan van iOS met een radicaal vernieuwde interface.

Het is duidelijk dat Jony Ive flink z'n stempel op de nieuwe versie van iOS gedrukt heeft. Hij nam het stokje over van Scott Forstall die door de jaren heen vaak een skeuomorphism design gebruikte. Dit is een stijl waarbij een object lijkt op datgeen wat het probeert uit te beelden. Goed voorbeeld is de agenda-app met z'n leren uiterlijk. Iets waar Ive op zijn beurt weer van walgde. Het is dan ook geen verrassing dat al die elementen verwijderd zijn uit iOS.

iOS7 on iPhone

iOS 7 is de grootste verandering sinds de aankondiging van de iPhone. Bestaande gebruikers zullen flink moeten wennen. iOS ziet er namelijk geheel anders uit. Het nieuwe ontwerp is plat, met nieuwe dunne lettertypes en zonder gradients. iOS 7 bestaat uit verschillende 'lagen', die licht transparant zijn. Zo zweven apps boven de wallpaper, iets wat leuk zichtbaar wordt als je de iPhone licht kantelt. Ook het toetsenbord is een laag bovenop het scherm en is licht doorschijnend.

iOS 7 multitasking

Er zitten zelfs geheel nieuwe gestures in iOS, waaronder diverse systeem apps. In de e-mail app bijvoorbeeld om terug te gaan naar het mailoverzicht. Maar er zijn ook kleinere wijzigingen, zo kunnen folders uit meerdere pagina's bestaan, en krijg je een voorbeeldweergave van apps als je in het multitask-gedeelte zit.

iOS 7 control center

Control Center

Iets wat ook geheel nieuw is is Control Center. Vanuit hier kun je WiFi en Bluetooth direct aan- en uitzetten, je muziekspeler bedienen en de helderheid aanpassen. Bovendien zit er een snelkoppeling naar een zaklantaarn-app. Dit is dus niet ondergebracht in het notificatiegedeelte. Dat bestaat nog steeds en krijgt zelfs nieuwe functies. Zo is er een vandaag-tab waar je de weersverwachting voor vandaag vindt, kalenderitems en aandeleninformatie. Bovendien zijn de notificaties rechtstreeks vanuit het lockscreen te bereiken.

iOS 7 AirDrop

AirDrop

Maar natuurlijk is er meer over iOS 7 te vertellen dan z'n nieuwe uiterlijk. Er zitten zoals gewoonlijk veel nieuwe functies in. We lichten de belangrijkste uit. Eén daarvan is AirDrop. We kennen het al van nieuwere Macs, en nu komt het ook naar iOS-apparaten om snel en relatief simpel content te delen. Verwacht dus binnenkort geen NFC in de nieuwe iPhone.

iOS 7 - iOS in the car

iOS in the Car

Ook nieuw is wat Apple "iOS in the Car" noemt. Auto's die dat ondersteunen kunnen informatie van je iPhone voorlezen en je kunt je iPhone ermee bedienen, allemaal vanachter het stuur. Er is ondersteuning voor Siri, Apple Maps en natuurlijk voor de muziekspeler. Autofabrikanten moeten al die functies wel ondersteunen en de eerste auto's die dat doen rollen vanaf 2014 van de band.

iOS 7 all new functions

Maar ook Safari krijgt een make-over, met een nieuwe full screen-modus en ondersteuning voor iCloud Keychain wat wachtwoorden voor je synchroniseert tussen je iOS-device en desktop computer. De Camera-app krijgt foto filters en de Photos-app heeft een geheel nieuwe werking waarbij foto's automatisch worden gesorteerd op moment. Siri krijgt een nieuwe stem, en je kunt naast een vrouwelijke ook een mannelijke stem kiezen. Daarnaast krijgt de App Store een auto-update-functie zodat je niet telkens alle updates handmatig hoeft uit te voeren. Verder krijgt FaceTime een hoge kwaliteit audio-only functie en worden notificaties gesynchroniseerd tussen al je Apple-apparaten. Negeer je op je iPhone een notificatie, dan hoef je dat niet nogmaals voor je iPad te doen.

iTunes Radio

Een andere nieuwe dienst die Apple vandaag aankondigde is iTunes Radio. Een muziekstreaming dienst vergelijkbaar met Spotify. We zagen soortgelijke diensten al langer bij de concurrentie dus Apple kon eigenlijk niet achterblijven. Handig aan iTunes Radio is dat hij je muzieksmaak bijhoudt en zich daarop aanpast. iTunes Radio is voorlopig alleen in de VS beschikbaar.

iOS 7 iTunes Radio

We gaan de komende dagen nog veel van iOS 7 zien, voornamelijk omdat de beta voor de iPhone vanaf vandaag beschikbaar komt. Niet-ontwikkelaars moeten nog tot de herfst wachten voordat zij iOS 7 krijgen. Om versie 7 te kunnen draaien heb je minimaal een iPhone 4, iPad 2e generatie, iPad mini of 5de generatie iPod Touch nodig.

Mac OS X Mavericks

OS X Mavericks

Er is ook een nieuwe versie van OS X aangekondigd die ook interessant is voor iPhone-gebruikers. De nieuwe versie van OS X is niet naar een kattensoort vernoemd maar naar een surflocatie nabij San Francisco genaamd Mavericks. Nieuw aan OS X is dat notificaties naar je desktop gestuurd worden en direct je vanaf je Mac iMessages beantwoord kunnen worden. Daarnaast komt Apple Maps en iBooks ook naar OS X toe. OS X Mavericks is pas vanaf de herfst beschikbaar.


Prijsvergelijker Apple iPhone 5

Toon alle aanbiedingen van de Apple iPhone 5


Vermelde toestellen

Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel