Waarom icoontjes in iOS 7 met flat UI design niet vierkant zullen zijn

· 1 reactie


Waarom icoontjes in iOS 7 met flat UI design niet vierkant zullen zijn

We zien de laatste tijd veel concepttekeningen en filmpjes voorbij komen waarin de nieuwe interface van iOS 7 te zien is. Steevast zijn hier icoontjes hoekig en vierkant weergegeven, iets wat zeer onwaarschijnlijk is. Wij leggen graag uit waarom.

Het is de designers niet aan te rekenen dat ze icoontjes vierkant weergeven. Jony Ive, die verantwoordelijk voor het nieuwe uiterlijk zou fan zijn van Microsoft's Windows Phone Design Guidelines waarin icoontjes (of tiles) vierkant, minimalistisch en zonder franje worden weergegeven. Dit is alleen geen garantie dat iOS er ook zo uit gaat zien. Ive zal er zijn eigen draai aan geven. Maar bovendien is er een voor de hand aspect wat hem belet om vierkantje icoontjes te gebruiken.

iOS app icon effects
Origineel, precomposed en met gloss effect

Apps in iOS worden weergegeven als icoontje in het SpringBoard. De ontwikkelaar uploadt hiervoor een afbeelding van 114 x 114 pixels, vierkant dus. Deze krijgt pas onder iOS afgeronde hoeken en eventueel nog een gloss effect. Die laatste is optioneel. Al sinds het begin gebruiken ontwikkelaars die afgeronde hoeken in het ontwerp van hun icoontjes. Die ronding (met een radius van 20 pixels) is hiermee onderdeel geworden van het ontwerp.

Rounded icons in iOS
Rondingen onderdeel van het ontwerp

Zou Apple in iOS 7 die rondingen uitzetten, iets in de praktijk slechts een kwestie van een vinkje is, dan zouden veel icoontjes 'breken'. En laat de App Store ontzettend veel apps hebben die allemaal tegen dit 'probleem' zouden aanlopen. Trouwens, juist de uniformiteit van alle icoontjes draagt bij aan de herkenbaarheid en het succes van de iPhone. Ongetwijfeld dat Ive één en ander platter en minder kleurrijk maken, maar dat die rondingen verdwijnen is zeer onwaarschijnlijk. Dat het glossy effect verdwijnt is waarschijnlijker.

Podcast app
Apple’s Podcasts app voor en na (via @zkahn94)

We hebben trouwens al een kijkje in de toekomst kunnen nemen. Zo heeft de Podcast app al een make-over gekregen. Links het skeuomorphism ontwerp van voorganger Forstall, en rechts het vernieuwde ontwerp door Ive. Een soortgelijke behandeling staat ook te wachten voor notificaties, Game Center, agenda en noem maar op. We krijgen het uiteindelijk te zien op 10 juni 2013 te zien wanneer het WWDC weer losbarst. Kaarten zijn niet meer verkrijgbaar, die waren binnen twee minuten uitverkocht. Dat bewijst maar weer hoe benieuwd iedereen naar iOS 7 is.


Prijsvergelijker Apple iPhone 5

Toon alle aanbiedingen van de Apple iPhone 5


Vermelde toestellen

Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel