5 tips om te besparen op je telefoonrekening in het buitenland


Ga je binnenkort op vakantie, of reis je voor je werk regelmatig naar het buitenland? Hoe zorg je er dan voor dat er bij thuiskomt geen hoge telefoonrekening op de deurmat ligt? NieuweMobiel.NL geeft 5 tips om onnodig hoge rekening te voorkomen.

De vakantieperiode is voor de meesten de tijd om de batterij weer op te laden, nieuwe energie op te doen en de dagelijkse sleur tijdelijk te ontvluchten. Kortom, de tijd om er lekker even huis en haard te verlaten en te ontspannen.

Ontspanning en stress

Sommigen schieten juist in de stress als ze naar het buitenland op vakantie gaan. ‘Bellen en internetten over de grens is hartstikke duur’, zo menen ze. Het klopt dat dit extra kosten met zich meebrengt, omdat het netwerk van jouw provider buiten bereik is. Om toch verbinding te maken met draadloze communicatienetwerken zodat je kunnen bellen, sms’en en internetten, gebruiken onze mobiele telefoons een techniek die roaming heet.

Het onderstaande horrorverhaal toont aan hoe snel de kosten uit de hand kunnen lopen.

Een hele dure vakantie in Turkije

In juli 2015 ging het verhaal van Shannon Mills de wereld over. De Schotse ging samen met haar zus en vriendinnen op vakantie in Turkije. Omdat ze net als thuis op ieder moment online wilde kunnen blijven, sloot ze een extra abonnement af bij haar provider O2. Na een paar dagen kreeg ze een sms’je van haar provider dat ze ruim 2.808 pond (3.625 euro) had besteed aan datagebruik. Dat was nog maar het topje van de ijsberg. Eenmaal thuis bedroeg de telefoonrekening maar liefst 21.820 pond, oftewel ruim 30.000 euro destijds. De provider begreep zelf ook niet hoe deze rekening tot stand was gekomen en stemde ermee in dat Shannon alleen de eerste factuur van ruim 3.600 euro betaalde. Een leerzame, maar dure les voor de toen 19-jarige jongedame.

Afschaffen roamingkosten

Het Europees Parlement en de Raad van Ministers bereikten in juni 2015 een compromis over het afschaffen van deze roamingkosten. In oktober stemde beide instanties officieel in met het voornemen bellen, sms’en en mobiel internetten in de Europese lidstaten goedkoper te maken.

De eerste stappen om dit doel te bereiken zijn inmiddels gezet. Sinds 1 mei 2016 mogen providers boven op de nationale kosten een beperkte toeslag in rekening brengen. Deze bedraagt hooguit enkele centen bovenop de reguliere kosten die consumenten in hun eigen land kwijt zijn. Vanaf halverwege volgend jaar moeten de roamingkosten verleden tijd zijn. Vanaf dat moment mogen consumenten in de EU niet méér betalen voor bellen, sms’en en internetten dan ze in eigen land kwijt zijn.

5 tips om te besparen op je telefoonrekening als je naar het buitenland gaat

Totdat de roamingkosten daadwerkelijk zijn afgeschaft kan het dus geen kwaad om goed op de kleintjes te letten. Wat kun je doen om te voorkomen dat je vakantie een nare nasmaak krijgt door een gepeperde rekening? NieuweMobiel.NL heeft 5 tips voor je op een rij gezet.

1. Schakel roaming uit en gebruik WiFi-hotspots

Zoals het verhaal van Shannon duidelijk maakt kan roaming behoorlijk in de papieren lopen. Daarom is het verstandig om roaming uit te schakelen als je naar het buitenland op vakantie gaat. Gebruik in de plaats daarvan openbare WiFi-netwerken. Zodoende kost het je geen data en word je dus ook niet opgezadeld met een hoge telefoonrekening.

Gratis WiFi
Foto: jm3 on Flickr (cc)

Bij toeristische hotspots hebben de meeste restaurants en terrasjes veelal hun eigen WiFi-netwerk. Deze zijn meestal te herkennen aan de bordjes die de uitbaters op hun raam hebben geplakt. Snel en eenvoudig een WiFi-hotspot vinden? Zowel de Google Play Store als de App Store zijn gevuld met gratis apps waarmee je openbare WiFi-netwerken opspoort. Denk bijvoorbeeld aan Free WiFi Finder (Android en iOS), Open WiFi Hotspot (Android) en Open WiFi Spots (iOS).

Hoe je roaming uitschakelt? Android-gebruikers gaan naar Instellingen > Draadloos en netwerken > Meer > Mobiele netwerken > Gegevensroaming. Heb je een iPhone of iPad? Dan ga je naar Instellingen > Mobiel netwerk > Opties > Mobiele data > Dataroaming.

2. Gebruik dataslurpende apps alleen in je hotel

Luister je graag naar muziek of geniet je ervan om in je vrije een filmpje te kijken? Ook dat kan zonder problemen op vakantie. Als je streamingdiensten als Spotify of Netflix hiervoor gebruikt is het verstandig om dit alleen in je hotel te doen. Dat hoeft niet per se op je hotelkamer, maar kan bijvoorbeeld ook bij het zwembad. Hier bespaar je flink wat data mee.

Een alternatief is dat je, voordat je op vakantie vertrekt, alle benodigde muziek en films op je smartphone of tablet downloadt. Nadeel is dat dit wel flink wat van je geheugen opslokt. Als je toestel een SD-kaart ondersteunt, dan blijft je interne geheugen onaangetast. Vergeet niet om na afloop deze content van je apparaat te verwijderen.

3. Download vooraf kaarten voor offline navigatie

Er zijn meer dan genoeg apps die je van A naar B leiden. Heikel punt is dat ze allemaal langzaamaan MB’s van je databundel opvreten. Dit komt omdat je kaarten moet downloaden voordat ze je de weg voorschotelen. Daarnaast verbruikt GPS ook de nodige data om jouw locatie te bepalen en navigeren. Door thuis de kaarten te downloaden die je denkt nodig te hebben, hoef je geen data op je vakantiebestemming hier aan te besteden.

Best verkopend in de Play Store

Navigatie-apps zijn volop verkrijgbaar in de Google Play Store en App Store. Google Maps (Android en iOS) is wellicht een van de bekendste. Je voert je eindbestemming in, laat GPS je huidige locatie bepalen en de loop- of rijroute wordt voorgeschoteld.

Een andere veelgebruikte app is HERE Maps (Android en iOS). Grote voordeel van deze app is dat hij gratis offline navigatie biedt in zo’n 160 landen. Daarnaast heb je toegang tot informatie over het openbaar vervoer in meer dan 1.200 steden wereldwijd, inclusief dienstregelingen en overstapmogelijkheden.

4. Sluit een buitenlandbundel af bij je provider

Alle providers bieden hun klanten de mogelijkheid om een bundel aan te schaffen voor als ze naar het buitenland vertrekken. Voor een vast bedrag krijg je een X-aantal MB’s om vrij in het buitenland te besteden. Dat kost je weliswaar geld, afhankelijk van hoe groot de bundel is die je neemt, maar het is altijd voordeliger dan roamingkosten betalen.

Let op: kijk goed voordat je een bundel bestelt in welke landen deze geldig is. Zo maken vrijwel alle providers een onderscheid tussen de verschillende landen binnen Europa. Zo kennen telecomproviders een EU zone 1 en EU zone 2. Tot de eerste groep behoren alle EU-lidstaten plus Noorwegen, IJsland en Zwitserland. Ga je op vakantie naar Turkije? Neem dan een EU zone 2 bundel. Hetzelfde geldt voor buiten Europa: het is niet zo dat alle landen onder deze categorie vallen. Zo wordt er veelal een onderscheid gemaakt tussen de Verenigde Staten en Canada enerzijds en Aziatische en Zuid- en Centraal-Amerikaanse landen anderzijds.

5. Houd je datagebruik goed in de gaten

Op alle moderne smartphone is het mogelijk om een datalimiet in te stellen. Als je deze grenst overschrijdt, dan wordt roaming automatisch uitgeschakeld. Zo weet je zeker dat je nooit te veel MB’s verbruikt. Android-gebruikers gaan naar Instellingen > Gegevensgebruik > Mobiele datalimiet kiezen. iPhone-gebruikers gaan naar Instellingen > Mobiel netwerk en schakelen één-voor-één de apps uit die geen mobiele data mogen gebruiken.

Er zijn ook apps die je dataverbruik voor je bijhouden. Naast de applicaties van individuele providers zijn er ook derden die dergelijke apps hebben ontwikkeld. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan My Data Manager (Android en iOS) of Data Usage Monitor (Android en iOS).

Met het onderstaande spiekbriefje heb je enig idee wat de verschillende online diensten aan data kosten.

Dataverbruik online diensten

Vermelde toestellen

Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel