Europees Parlement stemt voor afschaffen roamingkosten

Roamingkosten vanaf juni 2017 definitief verleden tijd


Het Europese Parlement heeft een wet aangenomen die het telecomproviders verbied om vanaf 15 juni 2017 nog langer roamingkosten in rekening te brengen. In aanloop daar naartoe gaan begin 2016 de kosten voor bellen en internetten over de grens al omlaag.

Vanaf 30 april 2016 mag een buitenlandse telecomprovider nog maar 5 cent per minuut vragen, 2 cent voor sms'jes en 5 cent voor een MB aan data. Per 15 juni 2017 mag er zelfs helemaal geen extra bedrag meer gevraagd worden. Dan gelden in de hele EU dezelfde tarieven als thuis. Europa heeft in voorgaande jaren al langer bedrijven verplicht roamingkosten te verlagen. De soms exorbitante tarieven waren de Europese Commissie al langer een doorn in het oog.

European Parlement
Europees Parlement stemt voor afschaffen roamingkosten

Er zit nog wel een klein addertje onder het gras. Als een bedrijf erg veel kwijt is aan roamende klanten dan mag het een extra bedrag in rekening brengen om kostendekkend te worden. Hiervoor is wel toestemming nodig van de autoriteiten. Ook moet Europa nog een datalimiet vaststellen voor wat wenselijk is dat roamende gebruikers in het buitenland verbruiken. Die zou in theorie erg laag kunnen uitvallen waardoor bedrijven nog steeds extra kosten in rekening kunnen brengen. Die limit wordt eind 2016 vastgesteld.

Foto: European Parliament (cc)


Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel