Vanaf 2017 niet meer extra betalen voor bellen in Europa


Vanaf 15 juni 2017 verdwijnen de zogenaamde roaming-kosten in de EU. Hierdoor betaal je overal in Europa hetzelfde bedrag als thuis. Geen onaangename verrassingen bij terugkomst van vakantie dus.

Eigenlijk hadden de roamingkosten al vanaf 2016 afgeschaft moeten worden maar daar staken sommige landen een stokje voor. Vermoedelijk onder druk van telecombedrijven die flink verdienen aan roaming. Vooral in populaire vakantielanden was er veel weerstand tegen dit voorstel. Maar vanaf juni 2017 gaat het dan toch eindelijk gebeuren en betaal je overal in de EU hetzelfde als thuis.

Europe flag
Europa maakt einde aan roamingkosten

De kosten voor roaming binnen de EU zijn de afgelopen jaren trouwens al sterk verlaagd, veelal met vele tientallen procenten. Gelukkig gaan de tarieven in de tussentijd ook omlaag, per april 2016 mag voor een MB aan data maximaal 5 eurocent gerekend worden, een smsje kost 2 cent en voor een belminuut mag maximaal 5 eurocent extra in rekening worden gebracht. Hiermee is sms'en sinds 2007 maar liefst 80% goedkoper geworden, de prijs voor data ging zelfs met 91% naar beneden. Het nieuwe wetsvoorstel moet nog wel door het Europees Parlement en de raad worden goedgekeurd. Dat lijkt echter een formaliteit.

Foto: MPD01605 (cc)


Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel