Smartphone-markt in China lijkt verzadigd


Voor het eerst in zes jaar tijd groeien de smartphone-verkopen in China niet meer. Het land gold voor lange tijd als groeimotor van de sector, iets waar vooral Apple veel aan te danken heeft gehad.

In vergelijking met een jaar geleden is de groei afgenomen met 4 procent tot 98,8 miljoen smartphones per kwartaal. De Chinezen hadden nu juist net de smartphone ontdekt en schaften er massaal één aan. Het leverde Apple een recordwinst op door er de iPhone 6 en grotere 6 Plus te verkopen. Het lijkt er op dat de Chinese markt begint te verzadigen; iedereen die het zich kan veroorloven heeft inmiddels een exemplaar. Fabrikanten zullen nu aan de bak moeten om consumenten over te halen hun bestaande smartphone in te ruilen voor een ander/beter/duurder exemplaar.

Smartphone market China
De rek is er in China wel een beetje uit

We hebben dezelfde trend zich in andere delen van de wereld zien voltrekken. Waar eerst de bomen tot aan de hemel groeien moeten fabrikanten nu vechten voor de gunst van de consument. Vooral Samsung heeft daar last van gehad die nu veel vroege klanten ziet overstappen naar goedkopere concurrenten. Maar ook Apple moet zich zorgen maken. Het zag vooral in China een enorme groeimarkt. De groei kwam uit op maar liefst 62,1 procent in vergelijking met een jaar geleden. Dat zal voorlopig nog wel even aanhouden maar het lijkt onwaarschijnlijk dat diezelfde aantallen herhaalt kunnen worden.

Bron: IDC


Vermelde toestellen

Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel