Apple was volgens schattingen vorig kwartaal grootste smartphonefabrikant


Volgens diverse analisten was Apple vorig kwartaal de grootste fabrikant van smartphones. Apple zou voor het eerst sinds eind 2011 Samsung weer eens verslagen hebben. Harde bevestiging is er niet omdat Samsung weigert cijfers te geven.

Samsung zegt wel dat het vorig kwartaal 95 miljoen telefoons verkocht, maar hoeveel daarvan smartphones waren zeggen ze er niet bij. Ze houden het tussen de 70 en 75 miljoen. Apple gaf wel exacte cijfers; zij verkochten 74,5 miljoen iPhones. Doordat Samsung zo vaag blijft trekt een enkele analist de conclusie dat Samsung wel minder smartphones moet hebben verkocht omdat het anders maar al te graag met dit nieuws naar buiten was gekomen.

Global smartphone shipments Q4 2014

Samsung is sinds 2012 aaneengesloten koning verkoper als het gaat om smartphones. Begin 2014 bereikte het nog een piek van 89 miljoen smartphones in één kwartaal, sindsdien loopt het gestaag terug naar een geschatte 73,8 miljoen. Exacte cijfers zijn er zoals gezegd (nog) niet. Dat zijn nog steeds erg veel maar het loopt wel flink terug. Andere grote winnaar is Lenovo/Motorola. Daarvan steeg de smartphoneverkoop 54,3% ten opzichte van een jaar geleden. Zij zijn nu de op twee na grootste fabrikant van smartphones. Huawei, Xiaomi en LG volgen op enige afstand.

Grote winnaar

Grootste winnaar in 2014 was toch echt Xiaomi. Het Chinese merk zag haar smartphone-verkopen in één jaar tijd met 227,3% toenemen. Alleen in het vierde kwartaal hebben ze het verhoudingsgewijs niet zo goed gedaan. Stonden ze in het derde kwartaal van 2014 nog op de derde plek wereldwijd, het vierde kwartaal moesten ze Lenovo en Huawei voor zich laten. En toch deed Xiaomi het in vergelijking met het vorige vierde kwartaal toch weer 167,2% beter. Het bedrijf verkoopt vooralsnog alleen in China en enkele omringende landen haar telefoons. Er zijn wel plannen om naar Europa en de VS door te groeien.

Bron: Counterpoint Research


Prijsvergelijker Apple iPhone 6
  Uitvoering Prijs Incl. bezorging    
bol.com Partner
16 GB Space Grey
€ 189,00 € 189,00   Bekijk

Toon alle aanbiedingen van de Apple iPhone 6


Vermelde toestellen

Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel