Flinke verschuivingen vorig kwartaal in wereldwijde smartphonemarkt


Gartner heeft cijfers vrijgegeven over de wereldwijde telecommarkt over het derde kwartaal van 2014. Het laat grote verschuivingen zien en toont goed aan waar traditionele smartphonefabrikanten mee te maken hebben.

Het mag geen verrassing heten dat van de wereldwijde verkoop van telefoons de smartphones het overgrote deel van de groei laten zien. Dat gaat ten koste van de featurephones waarvan er vorig kwartaal maar liefst 25% minder van werden verkocht. Smartphones worden steeds goedkoper en mensen kopen dan liever een slimme telefoon. Gartner verwacht zelfs dat tegen 2018 maar liefst 9 van de 10 verkochte telefoons een smartphone is. Nu ligt dat percentage nog op 66%.

Phones on display
Steeds meer smartphones

Samsung verloor van alle smartphonefabrikanten het meeste marktaandeel. Het ging in een jaar tijd van 32,1% naar 24,4% en het aantal verkochte smartphones daalde met 7,1 miljoen exemplaren in vergelijking met hetzelfde kwartaal vorig jaar. Ondanks dit is Samsung nog wel de best verkopende smartphonefabrikant ter wereld. De nummer twee, Apple, zag haar marktaandeel nagenoeg gelijk blijven. Toch verkocht het bijna 8 miljoen iPhones meer dan vorig jaar. En ook voor het vierde kwartaal verwacht Gartner positieve cijfers. Toen kwamen namelijk de iPhone 6 en 6 Plus uit.

Xiaomi

Grootste winnaar is echter Xiaomi. Verkochten zij in het derde kwartaal van 2013 nog 3,6 miljoen smartphones, vorig kwartaal was dat al gegroeid naar 15,7 miljoen exemplaren. Dat is meer dan Lenovo die op plek 4 staat en bijna evenveel als de nummer 3; het eveneens Chinese Huawei. De groei van Xiaomi is zelfs de reden dat LG verdwenen is uit de top 5 van best verkopende smartphoneleveranciers. Als we echter ook de dumb- en featurephones meerekenen dan staat LG nog op de vierde plek.

Bron: Gartner.com


Vermelde toestellen


Praat mee over dit artikel