HTC One X hands-on: quad-core toestel met HTC Sense-skin


HTC introduceert op het MWC in Barcelona een nieuw Android-vlaggenschip, dat is voorzien van een processor met vier cores, de Nvidia Tegra 3. Wij hebben het toestel getest op de stand van HTC.

Zoals je mag verwachten van een smartphone die anno 2012 verschijnt heeft het Taiwanese merk de dikte van het toestel ruim onder de centimeter gebracht. De One X is zeer plat te noemen, maar voelt desondanks degelijk aan. In tegenstelling tot eerder HTC-telefoons in het topsegment is de One X niet gemaakt van metaal, maar van een kunststof. Het toestel voelt desondanks niet plastic-achtig aan.

HTC One X voorzijde

De One X draait op de nieuwste versie van Android, 4.0 Ice Cream Sandwich. HTC heeft daar een eigen skin omheen gemaakt. HTC Sense is inmiddels ook op versie 4.0 belandt, waarbij de welbekende flipklok is gebleven, maar wel een kleine make-over heeft gehad. De meningen over de skin zijn verdeeld, en zullen dat ook blijven. De een zweert bij een toestel met HTC Sense, voor de ander is het reden de toestellen uit Taiwan te laten liggen.

Positieve punt aan HTC Sense was en blijft dat het merk zich door een eigen skin onderscheidt van de Android-concurrentie. HTC Sense verschilt van de skins van andere fabrikanten doordat deze rustiger een zakelijker oogt in plaats van de kermis aan kleuren die anderen toevoegen. Dat alles is natuurlijk een kwestie van smaak.

HTC One X achterzijde

Ook de behuizing van de telefoon is zakelijk en strak gehouden. Geen bijzondere toeters en bellen, maar een effen achterzijde met een camera en het logo van partner Beats Audio. Ook qua design zet HTC de eerder ingeslagen weg door. Het is duidelijk te herkennen dat deze telefoon de opvolger van de Sensation XE is.

Met een scherm van 4.7 inch is de HTC One X een vrij groot toestel, dat nog net in een broekzak past. Smartphones blijven groter worden, en HTC doet mee aan die trend. Een iets kleiner scherm en daardoor een compacter toestel was wat ons betreft welkom geweest. Met de One S heeft HTC ook een telefoon in het nieuwe portfolio die een iets kleiner scherm van 4.3 inch heeft. Helaas is deze niet voorzien van een quad core processor.

HTC One X black

De One X zal een belangrijk toestel zijn voor HTC. Het merk heeft te kampen met tegenvallende resultaten, hoewel er nog steeds winst wordt gemaakt. Samsung, een van de grootste concurrenten van HTC op Android-gebied, verkoopt meer toestellen. Aan HTC om daar wat aan te doen na het teleurstellend verlopen 2011.

De tegenvaller van HTC in 2011 begon wat ons betreft een jaar geleden, op het Mobile World Congress. Samsung presenteerde de Galaxy S II. Na het succes van 2010 waren de verwachtingen rond HTC hooggespannen, maar het merk kwam slechts met de Desire S en de Incredible S. HTC lijkt daarvan geleerd te hebben, en legt nu wel het toestel met een van de beste hardware-paketten van het MWC op de planken. Samsung is nu het merk dat geen nieuwe supersmartphone brengt.

De loop van het jaar zal uit moeten wijzen of HTC de concurrentie aankan van de Samsung Galaxy S III, die later gepresenteerd wordt, de LG Optimus 4X HD en outsiders als de Huawei Ascend D quad.


Vermelde toestellen

Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel