Nokia 808 PureView hands-on; 41 megapixel monster

· 12 reacties


Misschien wel de verrassing van het MWC 2012 is een Symbian-telefoon. Dat klinkt neerbuigend maar laten we de 808 PureView niet op voorhand afschrijven. Wij regelden een ontmoeting met de eerste telefoon met een 41 megapixel sensor.

Een 41 megapixel camera bouw je niet zomaar in in een telefoon. Het resulteert daarom in een wat ongewone vormgeving. Zo steekt de cameramodule behoorlijk uit 17,95 millimeter om precies te zijn. Toekomstige PureView-eigenaren zullen dat op de koop toenemen, in ruil voor een 41 camerasensor. Ondanks de opvallende rondingen is Nokia er met diverse kleuren en materialen toch in geslaagd om een speels en hippe telefoon neer te zetten die zeker op zal vallen in het huidige telefoonlandschap.

Nokia 808 PureView front

De bouwkwaliteit van de PureView is dik in orde, zoals we dat van Nokia doorgaans gewend zijn. Er is behoorlijk wat tijd gestoken in de afwerking en dat resulteert in een premium gevoel. Drijvende kracht achter de 808 PureView is het beproefde Nokia Belle, voorheen bekend als Symbian. Het mag dan wel niet zoveel buzz ontvangen als bijvoorbeeld Android, het is een bewezen platform dat met Belle weer redelijk bij de tijds is. Natuurlijk is het app-aanbod schaarser maar dat neemt niet weg dat er prima mee is te 'Twitteren', 'Facebooken' en 'internetten'.

Nokia 808 Pureview rear

Maar wie een PureView aanschaft doet dat natuurlijk primair voor de camera. De camersensor is een indrukwekkende 41 megapixel groot. Dit wil niet zeggen dat de maximale resolutie waarmee foto's geschoten worden 41 is. De maximale resolutie is 38 Mpixel in 4:3 en 34 Mpixel in 16:9. Dat wil niet zeggen dat er pixels onbenut gelaten worden, ze doen allemaal mee in het uiteindelijke resultaat. Zelfs wanneer je in de automatische modus een 5 megapixel foto schiet zorgen 7 pixels voor de kwaliteit van die ene pixel. Op deze manier kun je dus ook relatief ver inzoomen voordat er kwaliteitsverlies optreedt; maar liefst 3x.

Nokia 808 Pureview camera

De Carl Zeiss 24-74mm f/2,4 lens staat werkelijk in een klasse apart. Er zijn zelfs voor amateurfotografen behoorlijk wat hulpfuncties om in diverse omstandigheden de beste foto te schieten. Naast foto's is het schieten van Full HD video ook geen enkel probleem. Zelfs in donkere omgevingen waren de voorbeeldfilmpjes die ons werden getoond erg indrukwekkend. Zoals gebruikelijk zijn de allerbeste geselecteerd dus hoog tijd voor een eigen test.

Fototest

Natuurlijk hebben we zelf foto's en video's geschoten met de Pureview en het resultaat is echt zonder twijfel indrukwekkend. Op een beursstand heb je doorgaans geen ideale lichtomstandigheden maar dat deerde de 808 geenszins. Zie bijvoorbeeld onderstaande afbeelding waarbij we hebben ingezoomd op de speaker dat vanwege z'n gril erg veel detail kent.

Pureview detail
Klikken voor origineel

Zoals je ziet is dat geen enkel probleem. Wil je de originele foto van 7152  bij  5368 pixels zelf beoordelen? Klik dan op bovenstaande afbeelding. Let op, de afbeelding is ruim 8 MB groot. Tot slot nog even een positieve opmerking over de geluidskwaliteit. Nokia vond dat bij een goede camera ook goed geluid hoort. Het spectrum waarin de Nokia 808 PureView geluid kan opnemen, van extra lage bass tot hoog en tot maar liefst 140 decibel, het wordt allemaal haarscherp opgenomen. Natuurlijk komt een en ander beter tot z'n recht door een Dolby koptelefoon in te schakelen, dus dat raden we bij deze dan ook aan.


Prijsvergelijker Nokia 808 PureView

Toon alle aanbiedingen van de Nokia 808 PureView


Vermelde toestellen

Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel