Huawei Ascend D quad hands-on: aanval op gevestigde orde


Het Chinese Huawei bestormt de smartphonemarkt met een de quad core Ascend D quad. Wij konden een korte test met deze outsider in de Nederlandse mobieletelefoonmarkt doen, en werden positief verrast.

Op foto’s kan een toestel er leuk uitzien, soms valt het in de praktijk wat tegen door een beperkte bouwkwaliteit, die vaak met Chinese producten geassocieerd wordt. Het eerste dat opvalt als je de Huawei Ascend D quad vastpakt, is dat dat hier niet het geval is. Het toestel voelt solide aan, al is het net als veel andere supersmartphones van plastic gemaakt.

Huawei Ascend D quad front

Het toestel heeft een weinig uitgesproken design, en ziet eruit als een dertien-in-een-dozijn Android-telefoon. Dat heeft voor en nadelen. De Ascend D quad is in ieder geval niet lelijk te noemen, vinden wij. Bovendien is de telefoon lekker dun, en nog belangrijker, razendsnel. De door Huawei in eigen huis ontwikkelde quadcore-processor die je in dit toestel vindt geeft Android Ice Cream Sandwich vleugels.

Huawei Ascend D quad rear

Het scherm van de Ascend D quad meet 4.5 inch. Dat is fors, maar in de praktijk blijkt het toestel toch van een handzaam formaat te zijn. Dat is deels te danken aan de relatief kleine schermrand die dit toestel heeft, en ook aan de 16:9 beeldverhouding.

Waar andere fabrikanten zoals HTC, Samsung en Sony Ericsson ervoor kiezen om een eigen schil om Android 4.0 Ice Cream Sandwich te leggen, is er bij Huawei nauwelijks sprake van aanpassingen aan Android. Doordat Android Ice Cream Sandwich, in tegenstelling tot eerdere versie van dit mobiele OS, van zichzelf al aardig compleet is zien wij dat zeker niet als een probleem.

Huawei Ascend D quad side

Het enige nadeel is dat de nogal storende Google-balk vast in het scherm zit. Andere merken die Android zelf aanpasten haalden die gelukkig weg. De algemene prestaties van het mobiele OS van Google zijn, op basis van een eerste indruk, vlot te noemen. De overgang tussen verschillende vensters en apps gaat vloeiend en snel. Dat hebben we ook wel eens anders gezien.

De Huawei Ascend D quad, die ook in Europa te koop zal zijn, laat een goede indruk achter. Outsider Huawei kan, met een goede marketing, een geduchte concurrent voor de huidige koplopers op de smartphonemarkt worden. HTC, Samsung, LG en Sony kunnen hun borst nat maken.


Prijsvergelijker Huawei Ascend D quad U9510

Toon alle aanbiedingen van de Huawei Ascend D quad U9510


Vermelde toestellen


Praat mee over dit artikel