4G bij KPN wordt sneller dankzij bundelen 3 frequenties


KPN test momenteel sneller 4G-internet. Door drie verschillende frequentiebanden samen te voegen ontstaan downloadsnelheden tot bijna 300 Mbit/s. In sommige grote steden worden momenteel al 2 banden samengevoegd om sneller 4G te krijgen.

De techniek heet 3 Component Carrier Aggregation (3CCA) en KPN is de eerste in Nederland die er gebruik van maakt. Door 3 verschillende frequenties te bundelen wordt de capaciteit van het 4G-netwerk vergroot en ontstaan hogere downloadsnelheden. Het gaat om de 800, 1800 en 2600 MHz banden.

KPN 4G

De Nederlandse operator hield onlangs samen met Ericsson en Qualcomm een proef in Delft waarbij het snelheden van 297 Mbit/s realiseerde. Momenteel kunnen consumenten op maximaal 225 Mbit/s downloaden bij KPN, iets wat ze 4G+ noemen. Met de nieuwe snelheden zou in theorie een bestand van 1 GB binnen een halve minuut gedownload kunnen worden. Voorlopig wordt de dienst niet breed uitgerold. Het bedrijf wil eerst nog de nodige ervaring opdoen met de techniek. Uiteindelijk zal de extra 2600 MHz ook alleen ingezet worden in drukke gebieden met een grote databehoefte. Deze 3CCA is trouwens niet de eerste proef die KPN houdt om nog sneller mobiel internet te realiseren. Onlangs nog werd bekend dat er een proef met pre-5G gehouden wordt in Loppersum.


Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel