Microsoft ziet Lumia-verkopen halveren


Microsoft zag vorig kwartaal haar verkopen van Lumia-telefoons met ruim de helft afnemen tot slechts 4,5 miljoen verkochte exemplaren. Vorig jaar bedroeg dat nog 10,5 miljoen. Met de Surface-lijn boekte het bedrijf meer succes.

Microsoft heeft Windows Phone, of Windows 10 Mobile zoals het nu heet, de laatste tijd weinig aandacht gegeven. De prioriteit lag op de desktop-versie en op het uitbrengen van Surface-producten. Bijbehorende Lumia-telefoons werden naast de Lumia 950, 950 XL en 550 ook niet uitgegeven. Het is ook niet verwonderlijk dat het naast de helft minder Lumia's ook de omzet uit Windows Phone met 49% zag afnemen.

Microsoft Schiphol
Het Microsoft-kantoor op Schiphol

Toch verdiende Microsoft vorig kwartaal geld en wel aan Windows 10 voor PC's en de Surface-producten zoals de Surface Pro 4 en de recentelijk aangekondigde Surface Book. Het Surface-onderdeel groeide 29% jaar op jaar. Er gaan geruchten dat ook het Surface-onderdeel in de toekomst verantwoordelijk gaat worden over nieuwe Windows 10-telefoons. Mogelijk helpt dat het tij voor Windows 10 Mobile te keren. Zo niet dan ziet het er somber uit voor het op twee na grootste mobiele platform. Met een dergelijk laag marktaandeel is het niet te verantwoorden om er zoveel geld aan uit te geven. En dan komt het moment voor Microsoft om te overwegen om de stekker eruit te trekken.


Vermelde toestellen

Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel