Iedere maand weer verloten we een waardebon van € 50 onder alle inzenders van een ervaring. Het enige wat je hoeft te doen is laten weten wat je van dit product vindt. Klik op de knop hierboven om te beginnen.
“Compact in omvang maar zeker niet uitgekleed”
NieuweMobiel.NL ·
Formaat
Uithoudingsvermogen
Camera
Scherm/toestel verhouding
Toetsenbord
Begin dit jaar heeft Sony het kleine broertje van de Xperia Z1 aangekondigd en hij gaat door het leven als de Z1 Compact. Een waterbestendig toestel voorzien van goede specificaties. Zo beschikt de z1 Compact over een 20,7 megapixel camera. Ook een Snapdragon 800-processor met vier kernen die op 2,2 GHz draaien is geen kinderspel. Zelfs de batterij van 2.300 mAh is redelijk fors. Het toestel dankt z'n naam vooral aan het relatief kleine 4,3 inch beeldscherm. Volgens Sony een Triluminous HD display die wordt aangestuurd door Sony's eigen X-Reality for Mobile-engine.
Mooie telefoon, nu sinds januari in mijn bezit. Hiervoor heb ik een samsung galaxy xcover 2 gehad maar dit is toch wel 4 stappen beter. Blijft vlot, batterij is na 8 maanden nog prima, en de opslagcapaciteit is wat mij betreft prima. Met een siliconenhoesje is dit voor mij als hovenier (stof en water....) een prima telefoon!!
De Sony Xperia Z1 Compact is een krachtige high-end telefoon in een kleine behuizing. Het is hiermee eigenlijk een wolf in schaapskleren maar vergis je niet vanwege z'n compacte uiterlijk.
Compacte alleskunner
Jarenlang hebben fabrikanten van Android-smartphones ons doen laten geloven dat 'mini-uitvoeringen' slechts uitgeklede en matige smartphones konden zijn. Sony bewijst met de Xperia Z1 Compact dat het ook anders kan. Krachtige en mooi vormgegeven Android-telefoons kunnen klein en compact zijn. Handig want daarmee past de Z1 Compact tenminste normaal in je broekzak. En dan is het toestel nog waterdicht ook.
20,7 megapixel
Sony maakt bij de Xperia Z1 Compact gebruik van dezelfde camera als z'n grote broer de Xperia Z1. Dat is geen verkeerde keuze want de 20,7 megapixel Exmor RS-camera met G-lens is een ware alleskunner. Met 36 verschillende scènemodi en een automatische superieur-modus die daar automatisch voor je uit kiest rolt er altijd een goede foto uit. En dankzij de waterdichte behuizing is het nu zelfs mogelijk om onder water foto's te schieten. Daar kunnen andere smartphones simpelweg niet tegenop. En omdat de sensor een groot formaat van 1/2,3 inch heeft doet de Z1 Compact het ook bijzonder goed in slecht belichte situaties.
X-Reality en Bravia
De grootste reden waarom de Sony Xperia Z1 Compact zo klein is gebleven is natuurlijk vanwege z'n 4,3 inch grote HD-scherm. Maar niet zomaar een scherm, een Triluminos-display met X-Reality en Bravia. Dat zijn Sony-technieken die we ook terugzien bij de duurdere TV's die ze maken. Beelden worden hierdoor helder en scherper weergegeven. Leg het scherm van de Z1 Compact naast een andere smartphone neer en je ziet het verschil.
Belangrijkste Sony Xperia Z1 Compact specificaties
Water- en stofbestendig (IP55/58-certificaat)
16GB opslaggeheugen (uitbreidbaar met microSD-kaartjes)
Quad-core processor (Snapdragon 800) op 2,2 GHz bijgestaan door 2 GB aan werkgeheugen
20,7 megapixel camera met Full HD video-opname
Voorzien van snel 4G-internet
Relatief klein 4.3 inch display
Stamina batterijbeheer
Je hebt alleen wat aan een telefoon als z'n batterij vol is. Gelukkig houdt de accu van de Z1 Compact het lang vol. Dat komt voornamelijk dankzij intelligent batterijbeheer. Hierdoor wordt er slim omgesprongen met zaken die normaal gesproken veel stroom vragen. Het mooie van deze zogenaamde Stamina-modus is dat het op de achtergrond werkt. Je merkt er dus weinig van. Met de Stamina-modus gaat de Z1 Compact zelf maar liefst 4x langer mee dan zonder. Muziek luisteren kan hierdoor tot maar liefst 110 uur onafgebroken. De kans is dus groter dat jij een break nodig hebt dan je Z1 Compact.
Ondanks dat Sony geen Xperia Z2 Compact heeft uitgebracht melden diverse media dat er foto's zijn verschenen van de Z3 Compact. Niets is onmogelijk, duidelijk is wel dat het om een relatief kleine Android-telefoon gaat.
Sony zou natuurlijk de 2 kunnen overslaan en van de Z1 Compact rechtstreeks naar de Z3 compact kunnen gaan. Echter, helemaal uitsluiten dat dit toestel de Z2 Compact gaat heten kunnen we niet. Hoe het ook zij, het gaat volgens de bron om een 4,6 inch groot toestel met een Full HD-resolutie.
De vermeende Xperia Z3 Compact
Als Sony dezelfde lijn doortrekt dan is de Z3 Compact alleen qua afmetingen een kleinere telefoon dan de Xperia Z3. Qua specificaties zullen beiden elkaar niet veel ontlopen. Door de iets grotere schermdiagonaal en de verhoogde resolutie zou Sony wel eens een geduchte concurrent voor de iPhone 6 neer willen zetten. Ook Samsung probeert dat met de vermoedelijke Galaxy Alpha, maar die blijft qua specificaties toch duidelijk achter bij deze Z3 Compact. Mogelijk kondigt Sony beide modellen tijdens de IFA in september aan.
Vorig jaar kondigde Sony de Z1 f aan in Japan. Enige tijd later kwam hetzelfde toestel als de Z1 Compact uit in de rest van de wereld. Ditmaal brengen de Japanners de A2 uit die we over enige tijd hier als de Z2 Compact gaan leren kennen.
Sony-telefoons kennen een snelle verversings-cyclus. De Xperia Z1 Compact kwam in januari van dit jaar uit. Een opvolger dient zich nu al aan en hij is zelfs al in Japan aangekondigd. Het duurde bij diens voorganger nog twee maanden voordat ook de rest van de wereld hem heeft dus dat zou een juli lancering betekenen.
De Sony Xperia A2
Net zoals de Z2 weinig verschillen kent met de Z1, zo kent de A2 weinig verschillen met de Z1 Compact. Er is hetzelfde 4,3 inch Triluminos beeldscherm met de X-Reality engine en een quadcore Snapdragon 800-processor op 2,2 GHz. Grootste verschil is misschien wel dat de Xperia A2 standaard met Android 4.4 KitKat komt. Dan weet je dus alvast wat je kunt verwachten zodra Sony hier de Xperia Z2 Compact aan zal kondigen.
Je kunt vanaf vandaag de Sony Xperia Z1 Compact krijgen. Het gaat voorlopig om beperkte voorraden en voor sommige deals is nog een wachttijd van minstens een week. Wij hebben echter de aanbiedingen verzameld waarbij je hem direct krijgt.
Resumerend; de Xperia Z1 Compact is de zogenaamde mini-uitvoering van de Xperia Z1. Sony heeft het voor elkaar gekregen alleen het scherm en de batterij te verkleinen, de rest is gelijk. Je hebt dus een high-end telefoon in een compacte en waterdichte behuizing.
Hoezo high-end moet groot zijn?
Voorlopig is alleen via T-Mobile het toestel direct leverbaar. Je hebt al een gratis Z1 Compact vanaf €32 per maand. Over enkele weken zal het toestel ook via andere providers direct verkrijgbaar zijn. Samen met de Sony Xperia Z1 Compact krijg je een Xperia Transfer-kabel om content van je oude mobiel over te zetten. Deze oplossing werkt met meerdere besturingssystemen dus het maakt niet uit of je hiervoor een Android-telefoon had of niet. Alle aanbiedingen vind je op de Z1 Compact-prijzenpagina.
We hebben vandaag mogen spelen met de nieuwe Sony Xperia Z1 Compact. De kleinste toevoeging in de recente Xperia-reeks van de Z1 en Z Ultra. Ook nieuw is de SmartBand, een polsbandje dat je doen en laten bijhoudt.
We beginnen met een flauw woordgrapje maar hij gaat nou eenmaal wel op. Wat namelijk direct opvalt aan de Xperia Z1 Compact is z'n compacte behuizing. Hij voelt stukken minder fors aan dan z'n 5 inch grote broer; de Z1, om nog maar niet te spreken over de Z Ultra. Dat komt natuurlijk omdat het scherm met 4,3 inch aanzienlijk kleiner is. Maar het komt ook omdat de Z1 vooral in vergelijking met andere 5 inch telefoons een grote telefoon is. Er zit rondom de rand veel 'toestel'. Dat probleem zien we weliswaar ook terug bij de Z1 Compact maar het is minder storend dan bij z'n grote broer.
De Sony Xperia Z1 Compact naast de Z1
Het uiterlijk is nagenoeg gelijk aan die van z'n grote broer. Dat is een pluspunt wat ons betreft. Ons testmodel vertoonde al wel wat 'gebruikssporen' op het beeldscherm maar volgens Sony ging het om een pre-productiemodel. Dat achterwege te hebben gelaten is de Compact een erg nette telefoon, prima afgewerkt, vol detail en gemaakt van premium materialen.
Sony lijkt er goed aan te doen om naast een grote 5 inch telefoon ook een mini-uitvoering te maken met nagenoeg dezelfde eigenschappen. Er zijn immers veel mensen die willen betalen voor een high-end telefoon in een kleine behuizing. Zelfs voor een 4 inch telefoon. We hebben het dan over de iPhone. Nu is 4,3 inch ietsjes groter maar toch. We waren bang dat het terugschroeven van de resolutie naar HD (720p) duidelijk merkbaar zou zijn maar niets is minder waar. Het scherm is helder, duidelijk en levert scherpe beelden af.
Wat vooral de Z1 Compact een fijne telefoon maakt is dat hij gewoon erg snel is. Sony heeft niet beknibbeld op de eigenschappen en die komen dus grotendeels overeen met die van de 'reguliere' Z1. Alleen de batterij en het scherm zijn kleiner. De Snapdragon 800 processor levert een soepele gebruikerservaring op. Iets wat met zogenaamde 'mini' telefoons nogal eens een probleem wil zijn. Bovendien schiet de camera op de achterzijde foto's in maximaal 20,7 megapixel waarmee je dus enige ruimte hebt om in te zoomen zonder kwaliteitsverlies.
De Sony Xperia Z1 Compact is een vlaggenschip maar met een kleine schoenmaat. Ergens bevalt ons dat wel en we kunnen ons voorstellen dat er een doelgroep voor is. Het toestel zal al volgende week in de pre-order besteld kunnen worden. Dat kan dan in de kleuren wit, zwart, groen en roze. Sony heeft eerst met T-Mobile een exclusiviteitsdeal. Het kan nog wel tot de zomer duren voordat je het model ook in combinatie met andere abonnementen kunt bestellen. Het los bestellen kan natuurlijk altijd. Wie er snel bij is krijgt er tijdelijk een opvouwbare Sony MDR-10CR-koptelefoon bij.
SmartBand life logger
Samen met de Z1 Compact bracht Sony tijdens de CES ook een nieuwe 'wearable' ook. Sony heeft natuurlijk al de Smart Watch 2 maar de SmartBand is iets geheel nieuws. Het is een klein apparaatje (genaamd 'Core') dat waterdicht is. Je plaatst het apparaatje in een bandje dat om je pols gaat.
De losse Core
De SmartBand houdt diverse gegevens bij over je dagelijkse activiteiten. Zo telt hij stappen en of je loopt, in de auto zit of slaapt. In combinatie met de speciale app (en verbonden met je telefoon) houdt het apparaatje ook bij wat je gedaan hebt. Waar je foto's geschoten hebt en welke muziek je geluisterd hebt. Dit wordt allemaal bijgehouden in de Lifelog-applicatie. Maar je kunt ook bepaalde activiteiten bewust niet bijhouden. De Lifelog-app werkt ook op niet Sony-telefoons.
De speciale Lifelog-applicatie
Er zit een enkele knop op en drie LED-lampjes. Die laatste kunnen notificaties geven en via de knop geven ze aan hoe vol de batterij is. De lampjes schijnen dus door het bandje heen en dat is soms maar lastig waarneembaar. Hij kan gelukkig ook trillen. Dat laatste gebeurt ook als je wegloopt van je telefoon. Handig als je hem per ongeluk vergeet. Die connectie met een telefoon is aan te raden maar er zit ook een beperkte hoeveelheid geheugen in het apparaatje die overgezet worden zodra de SmartBand weer in bereik van je telefoon is. Opladen gaat via een microUSB-aansluiting waarvan Sony beweert dat deze waterbestendig is. Opladen moet gemiddeld eens in de week.
Je krijgt bij aanschaf van de SmartBand twee bandjes gratis en je kunt losse bandjes aanschaffen. Ze zijn beschikbaar in verschillende kleuren, maar allemaal voorzien van een zilverkleurige Sony-sluiting. Dit is dus niet de bedieningsknop, het is voor de sier. Alhoewel het idee wel aardig is ontbreekt nog een duidelijk doel voor het verzamelen van al deze informatie. De Lifelog-app biedt nog niet bijster veel functionaliteit en het geheel staat duidelijk nog in de kinderschoenen. Zo ontbreekt bijvoorbeeld synchronisatie met andere apps. De SmartBand moet los ongeveer 100 euro kosten.
Sony heeft eindelijk het kleine broertje van de Xperia Z1 aangekondigd. Heet hij elders Z1f, hier zullen we hem leren kennen als de Z1 Compact. Waterbestendig en voorzien van uitgebreide specificaties.
De naamgeving van de Xperia Z1 Compact is redelijk opvallend. We gingen eerder uit van 'Z1s', maar die naam lijkt weg te zijn gelegd voor een Amerikaanse variant op de Xperia Z1. Ook 'Z1 Mini' viel af omdat de toevoeging 'Mini' vandaag de dag synoniem lijkt te zijn geworden voor een uitgeklede versie. Iets wat de Z1 Compact allerminst is.
De compacte en waterbestendige Sony Xperia Z1 Compact
Een 20,7 megapixel camera is allesbehalve midrange. Ook een Snapdragon 800-processor met vier kernen die op 2,2 GHz draaien is geen kinderspel. Zelfs de batterij van 2.300 mAh is redelijk fors. Het toestel dankt z'n naam vooral aan het relatief kleine 4,3 inch beeldscherm. Volgens Sony een Triluminous HD display die wordt aangestuurd door Sony's eigen X-Reality for Mobile-engine. De Sony Xperia Z1 Compact wordt geleverd in de kleuren wit, zwart, pink en lime en krijgt een adviesprijs mee van 549 euro. Het toestel gaat al vanaf 13 januari in de pre-order.
Xperia Transfer Mobile
Sony wil het mensen nog makkelijker maken om over te stappen op een Xperia-telefoon. Ze hebben hiervoor een speciale kabel en app gemaakt. Hierdoor is het zonder computer mogelijk om contacten, foto's, apps en berichten te verplaatsen. De app werkt via NFC of de meegeleverde Xperia Transfer-kabel.
Tags:
sony
xperiaz1compact
Beknopte specificaties van de Sony Xperia Z1 Compact