Favorieten

Je hebt nog geen favoriete producten gevonden!

Ontdek de producten op onze website en klik op het hart-icoontje om producten aan deze favorieten-lijst toe te voegen.

Begin met ontdekken

Sony Xperia Z1 Compact review

Compact in omvang maar zeker niet uitgekleed

Begin dit jaar heeft Sony het kleine broertje van de Xperia Z1 aangekondigd en hij gaat door het leven als de Z1 Compact. Een waterbestendig toestel voorzien van goede specificaties.

Sony Xperia Z1 Compact review
  • Pluspunten: Formaat, uithoudingsvermogen, camera
  • Minpunten: Scherm/toestel verhouding, toetsenbord

Zo beschikt de z1 Compact over een 20,7 megapixel camera. Ook een Snapdragon 800-processor met vier kernen die op 2,2 GHz draaien is geen kinderspel. Zelfs de batterij van 2.300 mAh is redelijk fors. Het toestel dankt z'n naam vooral aan het relatief kleine 4,3 inch beeldscherm. Volgens Sony een Triluminous HD display die wordt aangestuurd door Sony's eigen X-Reality for Mobile-engine.

In tegenstelling tot de andere fabrikanten kiest Sony niet voor de toevoeging ‘Mini' maar geeft de voorkeur aan ‘compact'. Dit omdat de term 'Mini' vandaag de dag meer geassocieerd wordt met een uitgeklede versie. Andere compacte, of miniversies, van grote, high-end smartphones zijn de LG G2 mini, HTC One mini en de Samsung Galaxy S4 mini. Maar daar mogen we hem dus eigenlijk niet mee vergelijken. Eigenlijk is de iPhone 5s een betere concurrent.

Wat zit er bij het toestel?

In het platte, vierkante doosje troffen wij behalve het toestel een USB-kabel met verloopstekker voor het stopcontact aan en een stapeltje papierwerk. Jammer genoeg moesten wij het net als bij de Z1 zonder headset stellen. Wel werd er een USB transfer-kabel meegeleverd. Hiermee kan met behulp van een app data zoals contacten, foto's en bladwijzers overgezet worden vanaf je iPhone. Bovendien stelt de app op basis van de op je iPhone geïnstalleerde apps vergelijkbare apps voor die geschikt zijn voor de Xperia Z1 Compact. Voor het overzetten van dezelfde informatie vanaf een andere Android-telefoon kan gebruik worden gemaakt van NFC en is de kabel niet nodig.

Uiterlijk

De Z1 Compact is behalve in het zwart en wit ook vergelijkbaar in neon-geel en roze. Zoals duidelijk wordt uit de foto's, hadden wij de gele versie tot onze beschikking. Desondanks is de Z1 Compact net als zijn grote broer aan de voorkant geheel in het zwart gehuld. Daaronder zit natuurlijk het beeldscherm waar de functietoetsen softwarematig in verwerkt zijn. Helemaal bovenin zit de oorluidspreker waar op ingenieuze wijze het notificatielampje in is verborgen. Langs alle zijden van het scherm heeft ook de Z1 Compact nogal wat extra ruimte nodig. Daardoor lijkt het scherm in verhouding tot het toestel aan de kleine kant. Dat wordt akelig duidelijk als we de LG G2 mini ernaast leggen. Beide toestellen zijn even groot maar in de G2 mini zit toch echt een 4,7 inch groot scherm.

Aan de rechterkant van het toestel zit de cameraknop, volumetoetsen en de powerknop. De knoppen zijn aan de kleine kant en zitten nogal dicht op elkaar maar het is goed te doen om ze met de duim te bedienen. Bovenop het toestel zit net als bij de Z1 een gapend gat waar de headset aangesloten kan worden. Een vreemde gewaarwording op een waterdichte telefoon, maar het blijkt te werken.

Aan de linkerkant heeft de Z1 Compact sleuven voor een microSD-kaart en de SIM-kaart. Beide afgedekt door een klepje. Dit geldt ook voor de USB-aansluiting. In het midden zit een uitsparing die bedoeld lijkt te zijn voor een docking station. Deze uitsparing is een beetje verzonken in het toestel en door zijn zwarte kleur ziet hij er slordig uit. De luidspreker zit aan de onderkant van het toestel.

Afgezien van een chromen rand rondom de cameralens is de achterkant net zo spiegelglad als de voorkant. De camera is iets verzonken zodat hij minder vatbaar is voor krassen wanneer het toestel op een tafel ligt. Echter, de achterkant van het toestel zelf is wel krasgevoelig. De achterkant is dan ook gemaakt van plastic en niet van glas. De Z1 Compact ziet er exact hetzelfde uit als de Z1 maar is alleen een stukje kleiner. Door dit compacte formaat ligt het toestel een stuk lekkerder in de hand dan zijn grote broer.

Sony Xperia Z1 Compact covers open

Het toestel is stofbestendig en beschermd tegen een waterstroom met lage druk. Verder kan het toestel 30 minuten onder water in niet-zout water tot een diepte van 1,5 meter. Daarvoor moeten natuurlijk wel alle klepjes goed dichtzitten. Gelukkig herinnert het toestel je daar om de haverklap aan!

Uithoudingsvermogen

Voor het uithoudingsvermogen is een speciale sectie energiebeheer opgenomen in het instellingenmenu. Deze huisvest drie verschillende functies om het uithoudingsvermogen te rekken. Dit zijn de Stamina-modus, bijna lege batterij en WiFi op locatiebasis. In de Stamina-stand worden WiFi en mobiele data uitgeschakeld zodra het beeldscherm uitgeschakeld wordt. Om een app als WhatsApp actief te houden, kan deze worden toegevoegd aan een uitzonderingslijst. De andere twee mogen voor zich spreken waarbij WiFi op locatiebasis, vergeleken met de andere twee, weinig inbreuk maakt op de functionaliteit van het toestel. Tot slot is er nog de mogelijk om achtergrondgegevens in de wachtrij te zetten en ze op vastgestelde tijdstippen te verzenden.

Al met al is de Z1 Compact in staat om het met betrekkelijke eenvoud een volle dag vol te houden op één acculading. Dat is vergelijkbaar met zijn grote broer. Op een doorsnee dag hebben wij 2 e-mailaccounts actief en maken verder regelmatig gebruik van de camera en social media. Telefoontjes zijn kort en incidenteel.

Belkwaliteit

De interface van de telefoonfunctie is onveranderd op de Z1 Compact. Bovenin beeld staan vier tabbladen met op één daarvan de belfunctie waar via smart dial contactpersonen in het telefoonboek gezocht kunnen worden. De geluidskwaliteit tijdens het bellen is qua volume prima in orde. Meestal hoefde het geluid niet op zijn hardst om de gesprekspartner te kunnen verstaan. Het kon wel een tikje schel klinken. Er is een equalizer aanwezig om een en ander aan je smaak aan te passen.

De geluidskwaliteit van de luidspreker aan de onderkant van het toestel is niet al te best. Waarschijnlijk een gevolg van het feit dat deze wel waterdicht moet zijn.

Beeldscherm

Het scherm van de Xperia Z1 Compact meet diagonaal 4.3 inch en heeft een resolutie van 1.280 × 720 pixels. In combinatie met de automatische schermhelderheid zorgt dit ervoor dat details en tekst mooi worden weergegeven, ook buiten in zonlicht.

Voor de weergave kunnen helderheid, witbalans, slaapstand, dagdromen en lettergrootte worden ingesteld. Desondanks lijkt er nog steeds een beetje een gelige waas over het beeld te liggen. Verder is er nog de X-Reality for mobile functie die zorgt voor verbeterde foto- en videokwaliteit en de handschoenmodus om het scherm ook met handschoenen aan te kunnen bedienen.

Menu

De Z1 Compact draait op Android 4.4.2 met een schil van Sony eroverheen die op een aantal punten weer verder is aangepast ten opzichte van zijn voorgangers. Die ruimte voor verbetering was er zeker nog en het is dan ook een duidelijke vooruitgang. Al heeft Sony ook weer een paar eigenaardigheden geïntroduceerd.

Op het vergrendelscherm kan de camera nu op dezelfde manier worden geactiveerd als Google Now in de rest van de interface. Vreemd genoeg moet je in beide gevallen je vinger wel precies naar het icoontje slepen en heeft de rest van de halve cirkel niet dezelfde functionaliteit, zoals we dat van de meeste andere Androidtelefoons gewend zijn.

Het scherm dat achter de statusbalk schuilgaat is nu eindelijk opgesplitst in twee aparte delen voor respectievelijk meldingen en snelle instellingen. Op het meldingentabblad worden berichten en andere notificaties die op het toestel binnenkomen getoond. Delen van berichten zijn dan al te lezen en je kan de melding ook naar links of rechts uit beeld slepen. Voor de snelle instellingen kunnen 16 van de 17 opties geselecteerd worden. Door de statusbalk met twee vingers naar beneden te slepen komt dit gedeelte direct in beeld.

Het applicatiemenu is zoals gebruikelijk bij Android in rastervorm opgezet en hier moet horizontaal doorheen gebladerd worden. Als je het menu verlaat zal deze automatisch terugkeren naar de eerste pagina. Aan de linkerkant van het menu heeft Sony enkele sorteeropties voor het menu ondergebracht en een snelkoppeling naar de Play Store.

Verder is er natuurlijk de verzameling startschermen die de gebruiker ter beschikking heeft. Dit zijn er standaard vijf en daar kunnen er nog twee aan toegevoegd worden. De startschermen kunnen vol gezet worden met widgets, pictogrammen van apps en snelkoppelingen. Op de startschermen kunnen apps ook in mapjes geplaatst worden. Hier laat Sony opnieuw een steekje vallen want de functionaliteit is nog steeds niet helemaal goed uitgewerkt. Zo verdwijnt het mapje niet als er nog maar één app instaat.

Behalve de recent geopende toepassingen toont het multitaskmenu ook vier snelkoppelingen naar kleine apps die als widget zwevend boven de interface worden weergegeven. De gebruiker heeft een, weliswaar, beperkte keuze om deze vier snelkoppelingen zelf in te stellen.

Telefoonboek

Het telefoonboek is een tabblad in de beltoepassing en wordt gevuld met je Google-contacten zodra je dit account hebt ingevoerd in het toestel. Daarnaast kunnen contacten van een SIM-kaart, Facebook of andere accounts worden binnengehaald. Om de lijst die dit oplevert overzichtelijk te houden kunnen sorteer- en filteropties worden ingesteld.

Veruit de handigste hiervan is de optie om alleen contacten met een telefoonnummer weer te geven. Daarnaast is er de mogelijkheid om koppelingskandidaten te zoeken. Hiermee kunnen gegevens van dezelfde personen uit verschillende accounts gecombineerd worden zodat je een telefoonnummer met een e-mailadres kan koppelen en contacten niet dubbel in de lijst staan.

Messaging

De berichtenapplicatie heeft Sony een beetje uitgebreid met een schetsfunctie waarmee tekeningetjes aan een bericht toegevoegd kunnen worden. Een SMS wordt dan geconverteerd naar MMS. De e-mailtoepassing van Sony is keurig verzorgd. Accounts van de bekende providers zijn gemakkelijk in te stellen en er is ondersteuning voor Exchange ActiveSync maar berichten via push binnenhalen behoort niet tot de mogelijkheden.

Het standaardtoetsenbord van Sony is in gebruik enigszins wisselvallig. Allereerst moet je in de instellingen duiken om basale functies als cijfers en leestekens sneller bereikbaar te maken. En in de verticale stand is de spatiebalk aan de smalle kant waardoor vaak de punt wordt geselecteerd. Gelukkig is er een vrij behulpzame wizard voor handen om je hier eenvoudig doorheen te loodsen.

Het is mogelijk om maximaal drie schrijftalen aan te vinken. Dit levert natuurlijk de te verwachten fouten op bij de automatische woordkeuze, al is het vergeleken met de grote Z1 wel verbeterd. Het toestel lijkt nu beter in de gaten te hebben in welke taal de rest van de tekst is opgesteld en daarmee rekening te houden. Daarnaast kan er ook tekst ingevoerd worden door met de duim over toetsenbord te slepen. Helaas moet je hierbij erg secuur te werk gaan en kiest het toestel erg vaak het verkeerde woord.

Connectivity

Naast WiFi en Bluetooth beschikt de Z1 Compact ook over ondersteuning voor 4G, NFC, DLNA en WiFi-direct. In het instellingenmenu zit een aparte sectie voor Xperia-connectiviteit. Hierin staan een aantal functies die de Z1 Compact kan uitvoeren wanneer hij gekoppeld wordt met daarvoor geschikte apparaten. Zo is er Mirror link om via USB je Z1 Compact te besturen vanaf een ander apparaat, schermreproductie om het scherm van de Z1 Compact weer te geven op een televisie, Windows-tethering om verbinding te maken met internet vanaf een Windows 8.1 PC via de netwerkverbinding van je telefoon en Throw om draadloos content van de Xperia af te spelen op andere apparaten.

Voor surfen op internet beschikt de Z1 Compact over Google's eigen browser Chrome. Chrome is niet de snelste browser maar hij werkt vlot en pagina's worden soepel geladen. Verder werkt hij stabiel, is overzichtelijk en heeft ruimschoots alle functionaliteit in huis. Bovendien werkt Google nog steeds hard om hem te verbeteren waardoor hij steeds meer functionaliteit deelt met de browser op je PC.

Camera

De Z1 Compact beschikt over dezelfde 20,7 megapixel camera als zijn grote broer. Het idee hierachter is dat je kan inzoomen op een foto zonder kwaliteitsverlies. De interface en functionaliteit van de camera zijn exact hetzelfde als op de grote Z1. Rechtsonder in beeld kan voor de cameramodus gekozen worden uit automatisch superieur, handmatig, info-eye, social live, tijdsprongopname, AR-effect, foto-effect en veegpanorama.

De stand automatisch superieur is de standaardstand bij het opstarten van de camera. Hier kan links in beeld de flitser aangepast worden en onder de drie verticale stippen zitten nog een aantal extra instellingen voor foto's, video's of algemeen. Zoals zelfontspanner, lach-sluiter, gezichtsherkenning, SteadyShot, geotags en sluitergeluid. In deze modus kan de resolutie van de foto's niet gewijzigd worden en dat is vervelend want de maximale resolutie is 8 megapixel.

Om de volledige sensor van de Z1 Compact te benutten moet overgeschakeld worden naar de handmatige modus. Echter, hierin heb je geen beschikking over HDR en is ISO beperkt tot 800. De volle 20,7 megapixel is dus alleen bruikbaar in goed verlichte omstandigheden. De automatische modus doet op het vlak van contrast en kleuren erg goed zijn werk, ook in lastige belichtingsomstandigheden, maar vertoont vrij snel nogal wat ruis. Daar heeft de detailweergave onder te lijden. De camera moet het doen zonder optische beeldstabilisatie maar heeft wel digitale stabilisatie in de vorm van SteadyShot.

Helaas kwamen we een beetje bedrogen uit als het aankomt op de functionaliteit van de camera. In het begin bleek de camera compleet te bevriezen zodra er een foto was genomen. Dit kon ongedaan worden gemaakt door het scherm even uit en aan te zetten maar de foto werd vervolgens niet opgeslagen. Nadat we het toestel opnieuw hadden opgestart was dit euvel verholpen maar de camera startte nu tergend traag op. Uiteindelijk bleek alles te komen door een update van de fotomodus AR-effect. Nadat we deze opnieuw geïnstalleerd hadden, was alles verholpen.

Het fotoalbum op de Z1 Compact heeft meerdere functies, waaronder de mogelijkheid te synchroniseren met online accounts. In de rasterweergave kan ook ingezoomd worden op de foto's. Helaas is hij nog steeds enorm onoverzichtelijk doordat alle afbeeldingen bij elkaar staan. Er wordt dus geen onderscheid gemaakt tussen plaatjes van WhatsApp, Instagram of de camera zelf.

Sony Xperia Z1 Compact camera samples
Klik hierboven voor meer voorbeeldfoto's van de Xperia Z1 Compact

Aanwezige programma's

De Z1 Compact wordt standaard geleverd met de toepassingen agenda, alarm en klok, back-up en herstel, diagnostics, downloads, draadloze waarschuwingen, Drive, Facebook, File Commander, Films, FM-radio, gesproken zoekopdracht, Google, Google+, Hangouts, McAfee Security, NeoReader, nieuws en weer, notities, OfficeSuite, Pixlr Express, Play, PlayStation Mobile, rekenmachine, Schets, Smart Connect, SocialLife, Sony Select, Support, taken, TrackID, update center, Walkman, WhatsApp, Xperia Lounge en YouTube.

Voor de meeste van deze apps geldt dat wij er nog steeds niet echt kapot van zijn. Veel van de dingen die Sony toevoegt om een telefoon gebruiksvriendelijker te maken zijn wat ons betreft niet nodig. In zo'n geval zitten ze eigenlijk alleen maar in de weg. Uitzondering daarop zijn Smart Connect en TrackID.

Conclusie

Ons grootste struikelblok bij de Z1 was zijn formaat en het daarbij behorende gewicht. Dat is met de komst van de Z1 Compact vanzelfsprekend verholpen. De Z1 Compact geeft je daadwerkelijk de beschikking over de capaciteiten van de Xperia Z1, maar dan in een kleiner jasje. Sony heeft het voor elkaar gekregen alleen het scherm en de batterij te verkleinen, de rest is gelijk. Je hebt dus een high-end telefoon in een compacte en waterdichte behuizing.

Nadat we de tegenslagen met de camera hadden verholpen, bleef eigenlijk alleen het toetsenbord over als duidelijk minpunt van de Z1 Compact. Typen hiermee gaat redelijk maar de andere invoermethode scoort onvoldoende. Bovendien moet je flink de instellingen induiken om het toetsenbord gebruiksklaar te maken. Wel blijven we het idee houden dat er best een grote beeldscherm in het toestel had gepast. Al hadden ze hem maar 0,2 of 0,5 inch groter gemaakt. Andere fabrikanten slagen er beter in om de zwarte randen rond een beeldscherm smaller te maken.

Delen:
Top