Sony Xperia Z1 Compact hands-on


We hebben vandaag mogen spelen met de nieuwe Sony Xperia Z1 Compact. De kleinste toevoeging in de recente Xperia-reeks van de Z1 en Z Ultra. Ook nieuw is de SmartBand, een polsbandje dat je doen en laten bijhoudt.

We beginnen met een flauw woordgrapje maar hij gaat nou eenmaal wel op. Wat namelijk direct opvalt aan de Xperia Z1 Compact is z'n compacte behuizing. Hij voelt stukken minder fors aan dan z'n 5 inch grote broer; de Z1, om nog maar niet te spreken over de Z Ultra. Dat komt natuurlijk omdat het scherm met 4,3 inch aanzienlijk kleiner is. Maar het komt ook omdat de Z1 vooral in vergelijking met andere 5 inch telefoons een grote telefoon is. Er zit rondom de rand veel 'toestel'. Dat probleem zien we weliswaar ook terug bij de Z1 Compact maar het is minder storend dan bij z'n grote broer.

Sony Xperia Z1 Compact next to Xperia Z1
De Sony Xperia Z1 Compact naast de Z1

Het uiterlijk is nagenoeg gelijk aan die van z'n grote broer. Dat is een pluspunt wat ons betreft. Ons testmodel vertoonde al wel wat 'gebruikssporen' op het beeldscherm maar volgens Sony ging het om een pre-productiemodel. Dat achterwege te hebben gelaten is de Compact een erg nette telefoon, prima afgewerkt, vol detail en gemaakt van premium materialen.

Sony Xperia Z1 Compact in hands

Sony lijkt er goed aan te doen om naast een grote 5 inch telefoon ook een mini-uitvoering te maken met nagenoeg dezelfde eigenschappen. Er zijn immers veel mensen die willen betalen voor een high-end telefoon in een kleine behuizing. Zelfs voor een 4 inch telefoon. We hebben het dan over de iPhone. Nu is 4,3 inch ietsjes groter maar toch. We waren bang dat het terugschroeven van de resolutie naar HD (720p) duidelijk merkbaar zou zijn maar niets is minder waar. Het scherm is helder, duidelijk en levert scherpe beelden af.

Sony Xperia Z1 Compact back

Wat vooral de Z1 Compact een fijne telefoon maakt is dat hij gewoon erg snel is. Sony heeft niet beknibbeld op de eigenschappen en die komen dus grotendeels overeen met die van de 'reguliere' Z1. Alleen de batterij en het scherm zijn kleiner. De Snapdragon 800 processor levert een soepele gebruikerservaring op. Iets wat met zogenaamde 'mini' telefoons nogal eens een probleem wil zijn. Bovendien schiet de camera op de achterzijde foto's in maximaal 20,7 megapixel waarmee je dus enige ruimte hebt om in te zoomen zonder kwaliteitsverlies.

Sony Xperia Z1 Compact buttons

De Sony Xperia Z1 Compact is een vlaggenschip maar met een kleine schoenmaat. Ergens bevalt ons dat wel en we kunnen ons voorstellen dat er een doelgroep voor is. Het toestel zal al volgende week in de pre-order besteld kunnen worden. Dat kan dan in de kleuren wit, zwart, groen en roze. Sony heeft eerst met T-Mobile een exclusiviteitsdeal. Het kan nog wel tot de zomer duren voordat je het model ook in combinatie met andere abonnementen kunt bestellen. Het los bestellen kan natuurlijk altijd. Wie er snel bij is krijgt er tijdelijk een opvouwbare Sony MDR-10CR-koptelefoon bij.

SmartBand life logger

Samen met de Z1 Compact bracht Sony tijdens de CES ook een nieuwe 'wearable' ook. Sony heeft natuurlijk al de Smart Watch 2 maar de SmartBand is iets geheel nieuws. Het is een klein apparaatje (genaamd 'Core') dat waterdicht is. Je plaatst het apparaatje in een bandje dat om je pols gaat.

Sony Core module
De losse Core

De SmartBand houdt diverse gegevens bij over je dagelijkse activiteiten. Zo telt hij stappen en of je loopt, in de auto zit of slaapt. In combinatie met de speciale app (en verbonden met je telefoon) houdt het apparaatje ook bij wat je gedaan hebt. Waar je foto's geschoten hebt en welke muziek je geluisterd hebt. Dit wordt allemaal bijgehouden in de Lifelog-applicatie. Maar je kunt ook bepaalde activiteiten bewust niet bijhouden. De Lifelog-app werkt ook op niet Sony-telefoons.

Sony Lifelog app
De speciale Lifelog-applicatie

Er zit een enkele knop op en drie LED-lampjes. Die laatste kunnen notificaties geven en via de knop geven ze aan hoe vol de batterij is. De lampjes schijnen dus door het bandje heen en dat is soms maar lastig waarneembaar. Hij kan gelukkig ook trillen. Dat laatste gebeurt ook als je wegloopt van je telefoon. Handig als je hem per ongeluk vergeet. Die connectie met een telefoon is aan te raden maar er zit ook een beperkte hoeveelheid geheugen in het apparaatje die overgezet worden zodra de SmartBand weer in bereik van je telefoon is. Opladen gaat via een microUSB-aansluiting waarvan Sony beweert dat deze waterbestendig is. Opladen moet gemiddeld eens in de week.

Sony SmartBand Black

Je krijgt bij aanschaf van de SmartBand twee bandjes gratis en je kunt losse bandjes aanschaffen. Ze zijn beschikbaar in verschillende kleuren, maar allemaal voorzien van een zilverkleurige Sony-sluiting. Dit is dus niet de bedieningsknop, het is voor de sier. Alhoewel het idee wel aardig is ontbreekt nog een duidelijk doel voor het verzamelen van al deze informatie. De Lifelog-app biedt nog niet bijster veel functionaliteit en het geheel staat duidelijk nog in de kinderschoenen. Zo ontbreekt bijvoorbeeld synchronisatie met andere apps. De SmartBand moet los ongeveer 100 euro kosten.


Vermelde toestellen

Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel