Apple iPhone 5S review
Perfectie in een krappe verpakking
Eerder dan z'n officiële lancering in Nederland brengen wij je de review van de Apple iPhone 5S. Het toestel is beschikbaar gesteld door Belsimpel.nl dat eerder dan normaal het toestel aanbiedt.
De introductie van de iPhone 5S ging niet echt gepaard met verrassingen, behalve dan dat Apple afweek van de gewoonte om maar één nieuw model aan te kondigen. Naast de 5S werd namelijk de van plastic vervaardigde iPhone 5C aangekondigd. Het vorige model ging direct de prullenbak in en de iPhone 4S zou het nieuwe instapmodel worden. De iPhone 3GS, iPhone 4 en iPhone 5 gingen allemaal op 'discontinued'.
Veruit de meeste interesse ging uit naar de nieuwe iPhone 5S. Niet verwonderlijk, want het is het nieuwe vlaggenschip en bovendien uitgerust met vingerafdrukscanner en de eerste die gebruik maakt van een 64-bit processor. Die laatste was misschien wel de grootste verrassing van de dag. Wij kregen kans de iPhone 5S in de Space Grey-uitvoering te testen, iets wat we gedaan hebben met iOS versie 7.0.2.
Plus- en minpunten Apple iPhone 5S
- Frisse nieuwe interface
- Werking Touch ID
- Prachtige industriële vormgeving
- Volwassen ecosysteem
- Formaat scherm
- Stevige prijs
- Kinderziektes iOS
Wat zit er bij het toestel?
De doosjes met daarin iPhones zijn al tijden niet echt veranderd. Eenmaal geopend glimt het toestel je tegemoet. Eronder ligt een envelop met daarin snelstart-instructies. Er zit tevens een prikker in om de simslot mee te openen. Een echte handleiding is er dus niet, maar dat is voor site's zoals ons alleen maar goed. Dan hebben we tenminste iets om over te schrijven.
Verder aanwezig is een koptelefoon van het type EarPods, dezelfde die met de iPhone 5 werd meegeleverd. Erin verwerkt is een microfoon en afstandsbediening. Tot slot krijg je een Lightning-kabel en een losse stekker. Allemaal keurig verpakt in beschermend plastic en van hoge kwaliteit. We hadden ook niet anders verwacht.
Uiterlijk
Zoals gebruikelijk bij een S-iPhone is het uiterlijk nagenoeg hetzelfde gebleven. Er zijn wel wat verschillen. De grootste zit hem in het kleurenpalet. De zwarte uitvoering heet tegenwoordig 'Space Grey' en de metalen achterkant is in plaats van zwart nu grijs. Er is bovendien een derde uitvoering bijgekomen; Gold. In plaats van opzichtig goud is de voorzijde wit met gouden accenten en de metalen achterplaat is goudkleurig.
De voorzijde kent echter nog een verandering; op de iets verzonken homeknop staat geen vierkantje meer. Hij is effen zwart. Dat is om de vingerafdrukscanner goed zicht te geven op je vingers, maar daarover later meer. De linkerzijkant telt drie knoppen; de mute-knop en twee losse volumeknoppen. De knoppen geven behoorlijk wat weerstand en dragen bij aan het hoge kwaliteitsgevoel.
Een andere plek waar we verandering waarnemen is de achterkant. De camera wordt nu bijgestaan door twee LED-flitsers. De één is wit, de ander wat roder. Het gaat hier om een True Tone-flitser waarover later meer. Aan de rechterzijkant zit de simslot. Je hebt hiervoor de meegeleverde prikker nodig om deze te openen. Er gaat een nanoSIM in die qua afmetingen kleiner is dan de gebruikelijke microSIM.
De bovenkant biedt plaats voor de aan- en uitknop. Onderaan zit links de 3,5 mm audiojack aansluiting en de Lightning-aansluiting die omringt wordt door twee grote luidsprekers. Apple gebruikt nog steeds de pentalobe-schroeven waardoor je hem niet eenvoudig zelf open kunt maken.
Het ontwerp van de iPhone 5S blijft één van de mooiste in de markt. Hoeken zijn afgerond of schuin afgesneden. Er zit ongelofelijk veel detail in het ontwerp. Een vergelijking met een horloge of sieraad is snel gemaakt.
Uithoudingsvermogen
Binnenin de iPhone 5S ligt een batterij van 5,92 Wh. Het vorige model moest het doen met 5,45 Wh. Een ingewikkelde rekensom leert dat 5,92 Wh gelijkstaat aan 1.558 mAh wat inderdaad meer is dan de 1.440 uit de iPhone 5. Het verschil is ons in de praktijk nooit duidelijk worden. Je kunt nog steeds een dag met een iPhone doen. Misschien dat sommige componenten meer energie verbruiken, misschien ligt het aan iOS 7. We weten het niet maar je merkt dus niets van die grotere batterij.
De iPhone kent als één van de weinige smartphones niet over een echte energiebespaarmodus. Wil je het maximale uit het toestel halen dan zul je zaken zoals Bluetooth zelf moeten uitschakelen. De grootste winst die je kunt maken is door de schermhelderheid op laag en automatisch te zetten. Ook kun je de meeste e-mailaccounts op Fetch en handmatig te zetten. E-mails worden dan niet automatisch binnengehaald maar zodra je de e-mail-app opent. De iPhone biedt ook de optie om 4G of 3G uit te zetten om batterij te besparen maar wij zien hier het nut niet van in als je juist over een dergelijk abonnement beschikt.
Nieuw is de mogelijkheid om op de achtergrond gegevens op te halen. Het is raadzaam zo nu en dan hier kritisch doorheen te bladeren en apps uit te schakelen die minder prioriteit hebben.
Belkwaliteit
We gaan het ditmaal niet hebben over deathgrips. Niet alleen omdat het flauw zou zijn maar ook omdat er helemaal geen sprake meer van is. Eigenlijk al sinds de iPhone 4S. Bellen gaat eigenlijk heel erg goed met de iPhone. Het belscherm zal voor iPhone-veteranen even wennen zijn, en is afhankelijk van je ingestelde achtergrond. De cirkels om de knoppen nemen namelijk die kleur aan.
We kunnen verder heel kort zijn over de telefoneermogelijkheden van de iPhone. Die zijn namelijk uitstekend. Qua aanwezige functies is er niets te klagen en er zijn voldoende instellingen.
Beeldscherm
Apple past om de twee iPhone-generaties het scherm aan. Omdat ze dat voor de iPhone 5 al hebben gedaan moeten we wachten op de iPhone 6. Er valt ons echter iets vreemds op aan het scherm. We hebben de concurrentie inmiddels schermen zien maken die qua pixeldichtheid boven de 326 zitten. Ondanks dat je het theoretisch niet zou moeten zien, zie je het wel. Niet dat het heel erg opvalt maar er lijkt soms een filter over het scherm te zitten. Begrijp ons niet verkeerd, het scherm in de iPhone 5S is nog steeds bovengemiddeld goed, het staat zich alleen niet meer bovenaan in de ranglijst.
Iets waar we op blijven hameren is het kleine beeldscherm van de iPhone. Vier inch is vandaag de dag niet groot. Wie eraan gewend is hoor je niet klagen. Wie groter heeft gehad wel. En daar ligt een uitdaging voor Apple. Wie ingestapt is op Android en gewend is geraakt aan 4,5 tot 5 inch zal erg veel moeite hebben om lekker met 4 inch te werken. Wil Apple die doelgroep binnenhalen dan is een grotere iPhone onvermijdelijk. Gelukkig zijn de geruchten over de iPhone 6 gunstig op dat gebied. Huidige iPhone-gebruikers die zweren bij het huidige formaat zullen net zo snel overgehaald zijn als toen het scherm van 3,5 naar 4 inch ging.
Menu
We willen dit onderdeel aangrijpen om je wat meer te vertellen over iOS 7. Het is de nieuwste versie van het iPhone-besturingssysteem. En het is de grootste update sinds de iPhone uitkwam. Niet alleen ziet het er heel anders uit, het werkt in sommige gevallen ook anders.
Ondanks dat het ontwerp gebaseerd is op het Flat Design-principe kent het startscherm verschillende lagen waarvan sommige licht transparant. Kantel je lichtjes de iPhone dan lijken de icoontjes los te staan van de achtergrond. Dit fenomeen staat bekend als het parallax-effect. Ook anders zijn de animaties voor het openen en sluiten van apps. Er wordt in- en uitgezoomd op het icoontje. Alhoewel leuk bedacht valt het effect bij sommigen slecht op de maag. Klachten vergelijkbaar met wagenziekte overspoelden het internet. Alhoewel die in- en uitzoom-animaties niet uitgeschakeld kunnen worden kan het parallax-effect wel uitgezet worden. Het nieuwe kleurenpalet met felle jaren-80-kleuren is ook wennen. Dat gaat trouwens snel. Eén dag gebruiken en iOS 6 lijkt meteen oud.
Apple heeft het notificatiescherm veranderd. Het heet nu het berichtencentrum en er zijn tabbladen bijgekomen. Zo is er een dagoverzicht waarin je naast afspraken voor die dag ook weer- en beursinformatie kunt laten weergeven. Verder is een tabblad 'Alles' en 'Gemist'. In plaats van op het tabblad te klikken kun je er ook naartoe vegen.
Veeg je vanonder het scherm omhoog dan verschijnt een geheel nieuw scherm; het bedieningspaneel. Het is een beetje rommelig geheel geworden. Zo staan er snelkoppelingen om de vliegtuigmodus, WiFi, bluetooth, nachtmodus en schermrotatie te activeren. Ook kun je er het geluid en de schermhelderheid mee instellen en de mediaplayer/iPod mee bedienen. Bovendien zitten er vier snelkoppelingen naar apps waaronder timer, de rekenmachine en camera. De vierde knop is om de LED-lamp aan de achterkant mee te activeren, handig voor als je in het donker op zoek bent naar iets. Helaas kun je deze knoppen niet veranderen. Er staat halverwege het menu ook AirDrop. Die staat daar wat vreemd want je kunt er AirDrop mee inschakelen. Deze had wat ons betreft ook bovenin het menu gepast.
Het multitasking-gedeelte is ook op de schop gegaan. Je krijgt nu een overzicht van draaiende apps met daarbij een voorbeeldweergave van de app. Wil je er één uit hebben dan veeg je de app omhoog om te sluiten. Waar hebben we dat ook meer gezien? Juist, webOS! Als je op zoek bent naar Spotlight (zoekscherm) dan zul je vanaf nu omlaag moeten vegen.
Naast nieuwe kleuren en eenvoudiger icoontjes is er ook qua bediening iets anders. Iets bijgekomen juist. Het is misschien wel het beste te demonstreren in het instellingenmenu. Zit je in een submenu bijvoorbeeld 'Algemeen' dan kun je terug door van de linkerkant van het scherm naar rechts te vegen. Deze nieuwe gesture werkt niet overal in het systeem en is daardoor wat verwarrend. Ontwikkelaars zullen bestaande apps moeten aanpassen om hier gebruik van te maken, Facebook en Twitter zijn voorbeelden van apps die al zijn aangepast. Ontwikkelaars zullen sowieso met hun apps aan de slag moeten om het ontwerp aan te laten sluiten met iOS 7.
Uiteindelijk valt het best mee om als bestaande gebruiker om te gaan met iOS 7. Het is in ieder geval minder erg dan we vooraf vreesden. We willen ondanks de inconsistentie, verkeerd uitgelijnde of overlappende teksten en nog niet aangepaste icoontjes best beweren dat we licht verliefd zijn geworden op iOS 7. Ondanks dat het werk in uitvoering is, is het een welkome frisse interface waarmee Apple ons de toekomst wijst. Twee stappen vooruit, één terug wat ons betreft. We gaan in ieder geval de juiste richting op.
Telefoonboek
Het adresboek is één van de weinige apps waaraan Apple weinig heeft gedaan. Zo is het nog steeds een kale lijst van namen. Je kunt nog steeds Facebook en Twitter koppelen en contacten synchroniseren. De iPhone lijkt wel slechter te zijn geworden in het automatisch koppelen van contacten.
Zo hadden wij veel duplicaten of versplinterde contacten. Het zou ook aan ons kunnen liggen met allemaal verschillende cloud-accounts. Grootste bezwaar is dat je Google accounts niet meer automatisch kunt laten pushen. Dit gaat alleen op voor Gmail-berichten, maar gelukkig is daar de aparte Gmail-app voor.
Messaging
Ook de werking van het versturen van berichten en e-mail lijkt niet te zijn gewijzigd. Gelukkig maar want dat zat al erg goed in iOS. Berichten worden automatisch via het eigen iMessage-netwerk verstuurd als de ontvanger daarover beschikt. Handig en nagenoeg onzichtbaar voor de gebruiker. Zo hoort techniek te zijn.
Connectivity
De iPhone 5S maakt gebruik van Safari om mee op internet te gaan. Deze browser is ontzettend snel in vergelijking met bijvoorbeeld onder Android. Naast snel is de browser flink onder handen genomen door Apple. De adresbalk bijvoorbeeld. Hier kun je vanaf nu ook je zoekopdracht invoeren. Mocht je trouwens op zoek zijn naar de '.com'-knop, deze zit verstopt onder de '.'-knop. Lang indrukken en hij komt tevoorschijn. De bedieningsknoppen verdwijnen samen met de adresbalk als je in een pagina aan het scrollen bent. De adresbalk verandert in de naam van de website. Wil je de controls weer terug dan kun je omhoog scrollen, maar klikken op de websitenaam volstaat ook.
De manier van tabbladen weergeven is ook nieuw. Sterk geïnspireerd op Chrome for Android laat hij tabbladen in 3D zien die je uit het overzicht kunt vegen om te sluiten. We nemen het Apple niet kwalijk dat ze dit hebben overgenomen, andersom is ook vaak genoeg gebeurd. Naast een bladwijzeroverzicht en leeslijst is er nu ook een tabblad koppelingen uit aangemelde sociale media zoals Facebook en Twitter. Het idee is geinig maar we betwijfelen of iemand er echt gebruik van zou maken.
Apple is al een tijdje bezig om haar eigen AirDrop-techniek te promoten. Het is een manier dat van bestaande technieken zoals Bluetooth en WiFi gebruik maakt om content naar andere gebruikers te sturen. Wil je bijvoorbeeld een foto delen met de persoon naast je, dan kun je AirDrop gebruiken. Moet die andere wel over een iPhone of iPad beschikken die dat ondersteunt. Wij probeerden het met een iMac maar kregen het maar niet aan de praat. Vreemd, dergelijke dingen horen bij Apple normaal gesproken gewoon te werken.
Camera
Toen de iPhone 5S werd aangekondigd waren we over de camera misschien nog wel het meest teleurgesteld. Het aantal megapixels bleef steken op 8. We hadden op z'n minst een verhoging naar 12 verwacht. Toch gaat het niet om dezelfde camera als in de iPhone 5. De aperture is vergroot naar f/2.2 en de sensor is 15% groter waardoor hij meer licht opvangt. Het resultaat is dat de iPhone 5S prima foto's maakt, maar ook niet meer dan dat. Er is vandaag de dag veel beters verkrijgbaar.
Apple heeft de nodige manuren gestoken in het verbouwen van de camera-app. Zo kun je vanaf nu vierkante foto's schieten vergelijkbaar met hoe Instagram dat doet. Je kunt ook net als Instagram filters kiezen. Geinig, maar daarvoor hebben we al apps genoeg.
Handiger vinden we de mogelijkheid om video's in slomotion op te nemen. Het unieke is dat dit in Full HD gebeurt en met 120 beelden per seconde. Het levert leuke beelden op en nieuwe mogelijkheden.
De manier om foto's terug te bekijken is ook aangepast. Je zoomt in op momenten, collecties en jaren. Je kunt er verrassend snel foto's terugvinden mocht je een enorme verzameling hebben. Deze manier is stukken beter dan een eenvoudige lijst foto's op chronologische volgorde.
Aanwezige programma's
Het standaard arsenaal aan apps dat is voorgeïnstalleerd is door de jaren heen flink gegroeid. Er zijn er in tegenstelling tot iOS 6 geen bijgekomen, ze zijn alleen allemaal verwijderd van skeuomorphism zoals gestikt leer. Vreemd genoeg niet allemaal, waaronder 'Zoek mijn iPhone'. Blijkbaar hebben ze hier nog geen tijd voor gehad.
Zoals gezegd is de transformatie naar iOS 7 overal redelijk gelukt. Het levert in sommige apps erg leuke nieuwe benaderingen op van bestaande problemen. Een app die we even willen uitlichten is de agenda. Het bovenste niveau is het jaaroverzicht, klik op een maand en je gaat naar die maand als submenu. Klik op een dag en je krijgt het dagoverzicht als submenu. Draai het toestel en je krijgt het weekmenu. In plaats van een optie is het dus een menustructuur geworden. Het zal de gemiddelde gebruiker waarschijnlijk niet opvallen (en dat is maar goed ook), een designer wordt er gewoon vrolijk van. Ook de nieuwe benadering van de galerij-app is een mooi voorbeeld, maar die hebben we al uitgebreid besproken.
Extra's
Apple introduceert met de 5S een oude vertrouwde in de telefoonindustrie; de vingerafdrukscanner. We vonden ze altijd erg onhandig, onnauwkeurig, traag en lelijk. Apple verwerkte de scanner in de homeknop en noemt het Touch ID. De meeste mensen unlocken hun iPhone door op de homeknop te drukken en een code in te voeren. "Zou het niet handig zijn om die twee acties te combineren?", moeten ze bij Apple gedacht hebben.
Je kunt diverse vingers autoriseren en het proces daarvoor gaat vrij eenvoudig. Je wordt gevraagd om je vinger op de homeknop te leggen totdat hij trilt, dan haal je hem eraf en leg je hem weer terug net zoals hij het goed vindt. Daarna wordt je gevraagd om de zijkanten van je vinger in te voeren zodat hij je vinger vanuit alle hoeken kent. Eenmaal opgeslagen kun je de iPhone unlocken met die vinger. Naast het unlocken van je iPhone kun je er ook aankopen uit de App Store mee doen. En dat werkt tegen de verwachting in verrassend goed. Het toestel herkent binnen een tel je vinger en je hebt toegang. Dat lijkt lang maar bedenk dat je die tijd eerder bestede aan het invoeren van een code of het 'open' vegen van je toestel.
Bovendien werd in de meeste gevallen onze vinger feilloos herkend. De vingerafdruk wordt op de iPhone zelf opgeslagen en Apple belooft dat ze niet online uitgelezen kunnen worden. Natuurlijk is het een privacy-dingetje, maar bedenk dan hoe vaak je overdag je vingerafdrukken achterlaat. Uiteindelijk was het onze favoriete manier om het toestel mee te beveiligen.
Conclusie
Eerlijk gezegd hebben we het niet zo op S-iPhone's. Ze zijn doorgaans een matige upgrade van het vorige model waarvoor je toch de hoofdprijs betaalt. Deze iPhons 5S lijkt te breken met die traditie. Alhoewel de 5S op het oog weinig verschilt met z'n voorganger zijn er voor een S-iPhone toch behoorlijk wat veranderingen aangebracht. Meer dan de gebruikelijke processor- en camera-upgrade. Natuurlijk is de nieuwe A7-processor sneller dan z'n voorganger, maar hij is tevens als eerste op 64-bit gebaseerd. We laten even in het midden of het echt noodzakelijk is, het is in ieder geval knap van Apple dat ze deze transitie vrijwel onzichtbaar voor gebruikers en app-ontwikkelaars hebben doorgevoerd.
De vingerafdrukscanner is de kers op taart die meer is dan een gimmick. Zonder in een eindeloze privacy-discussie te belanden voegt deze echt iets toe aan het gebruiksgemak en de beveiliging van je geliefde iDevice. En ondanks dat iOS 7 niet exclusief voor de iPhone 5S is, geeft het nieuwe besturingssysteem wel een extra gevoel van nieuwigheid dat we voorheen wel eens misten. Dit alles maakt van deze generatie iPhone misschien wel de eerste sinds de iPhone 3GS die het de moeite waard maakt om te upgraden van het vorige model. Apple heeft het perfectioneren van de iPhone tot kunst verheven en daarin zijn ze met de 5S wat ons betreft redelijk in geslaagd. Nu nog een groter beeldscherm, maar daarover praten we volgend jaar verder. Tot die tijd is de iPhone 5S een meer dan prima tussenpaus.
De iPhone 5S komt 25 oktober officieel naar Nederland. In de tussentijd is hij leverbaar bij Belsimpel.nl.