Studie bevestigt: Mensen onvoorzichtiger met mobiel na uitkomen nieuw model


Veel mensen kennen het gevoel: je hebt net een nieuwe mobiel en je bent super voorzichtig! Er zal en mag niets overkomen met je nieuwe gadget. Totdat z'n opvolger wordt aangekondigd; dan is blijkbaar niets te gek. Een studie bevestigt nu ons vermoeden.

Want wat gebeurt en wanneer er een nieuwe iPhone wordt aangekondigd? Ineens vallen veel 'oude' iPhones stuk, vallen in het water, of verdwijnen om nooit meer gevonden te worden. Hoera, tijd voor een nieuwe! Dit fenomeen heeft zelfs een naam; het upgrade-effect! Mensen schijnen niet eens met opzet hun 'oude' mobiel te saboteren, het gebeurt vaak per ongeluk. Dat rechtvaardigt dan meteen waarom je wel een nieuwe móet kopen. Je kan immers niet zonder! Dat je het lot een handje hebt geholpen door extra onvoorzichtig te zijn maakt dan niet uit.

Dit zijn enkele uitkomsten van een studie van de Columbia Business School. We worden onvoorzichtiger als een nieuw model uit is. Zo bleek uit de studie dat er opvallend veel eigenaren met een iPhone 5 hun toestel kwijtraakten rond het moment dat Apple met de iPhone 5s kwam. Eenzelfde soort piek ontstond een jaar later bij de introductie van de iPhone 6. Dit geldt trouwens niet alleen voor mobiele telefoons maar voor meer gebruiksvoorwerpen waaronder zelfs shampooflessen. De onderzoekers stellen dat mensen die zonder reden het nieuwe model aanschaffen zich schuldig voelen. Maar wanneer het 'oude' model beschadigd of aan vervanging toe is dan rechtvaardigt dat een upgrade veel meer.

(via)


Prijsvergelijker Apple iPhone 7
  Uitvoering Prijs Incl. bezorging    
bol.com Partner
32 GB Silver
€ 286,00 € 286,00   Bekijk

Toon alle aanbiedingen van de Apple iPhone 7


Vermelde toestellen


Praat mee over dit artikel