Nederlandse operators delen netwerk in geval van flinke storing


De drie grote Nederlandse aanbieders van mobiele telefonie gaan in geval van noodsituaties de netwerken delen. Mocht er een grote storing zijn op het netwerk van de één dan kunnen de anderen dat opvangen. Voorlopig gaat het alleen om bellen en sms'en.

En daarmee heeft Nederland een primeur te pakken. Nergens anders is het mogelijk om gebruik te maken van een ander nationaal netwerk als er een storing is. Reden voor deze stap is de grote Vodafone-storing van 2012 waarbij een brand in een centrale in Rotterdam ervoor zorgde dat klanten dagenlang niet konden bellen, sms'en en internetten. Om dit in de toekomst te voorkomen werd toen al geopperd in dergelijke situaties gebruik te maken van de overige twee netwerken die Nederland rijk is.

Antenne in het riet
Deze gaat in geval van nood ook open voor andere klanten

Andere operators stellen hun netwerk open als de storing meer dan drie dagen duurt en minimaal 500.000 klanten treft. Zij kunnen dan nationaal roamen en alsnog bellen en sms'en. Mobiel internet blijft wel uitgeschakeld, dat blijkt voor nu te ingewikkeld om ook mogelijk te maken. Mocht het zover komen dan moeten klanten handmatig een ander netwerk selecteren. Het gaat overigens wel alleen om klanten met een abonnement, prepaid-gebruikers vallen hier buiten.


Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel