In 2018 smartphone met vingerafdrukscanner onder scherm


Synaptics meldt dat haar nieuwste product, een vingerafdrukscanner die onder het scherm geplaatst kan worden, vanaf 2018 in een smartphone te vinden is. Van welke fabrikant dat is wil het niet zeggen behalve dat het een top 5-fabrikant is.

Synaptics nieuwste product, de Clear ID FS9500, maakt het mogelijk om een vingerafdruk te herkennen door een vinger op een bepaald deel van het scherm te plaatsen. Het werkt via licht dat weerkaatst wordt. Het bedrijf maakte al eens eerder een soortgelijke scanner en het gerucht ging dat Samsung deze in de Galaxy S8 wou integreren. Het liep echter tegen diverse problemen aan en zag er uiteindelijk van af. De vingerafdrukscanner kwam zoals we inmiddels weten op de achterkant. In welke mobiel de Clear ID-module precies terecht komt is gissen. Het bedrijf spreekt over een smartphonefabrikant die in de wereldwijde top 5 zit en noemt de woorden "OLED Infinity" in de mond. Samsung gebruikt de marketingnaam Infinity Display voor haar schermen.

Synaptics Clear ID
De Synaptics Clear ID FS9500; In-display fingerprint scanner

Die top 5 bestaat momenteel uit Apple, Samsung, Huawei, Oppo en Vivo. Die laatste twee merken behoren toe aan hetzelfde bedrijf, BBK Electronics, waardoor de daadwerkelijke nummer 5 op de lijst eigenlijk Xiaomi is. Het lijkt uitgesloten dat Synaptics doelt op Apple of Samsung. Apple lijkt inmiddels van vingerafdrukherkenning overgestapt te zijn op gezichtsherkenning (Face ID) en Samsung lijkt zich er bij neer te hebben gelegd om de vingerafdrukscanner achterop te plaatsen. Die nu weer verhuizen zou alleen maar verwarrend zijn. Dat Synaptics spreekt over Infinity hoeft niet per se een verwijzing naar Samsung te zijn. Ook andere fabrikanten uit de top 5 gebruiken schermen van Samsung. Tenzij gezichtsherkenning een enorme vlucht neemt blijft vingerafdrukherkenning erg belangrijk, al was het maar om de hoge snelheid en gemak waarmee het gaat. En met telefoons die al maar kleinere schermranden krijgen blijft de vraag naar dergelijke oplossingen hoog.


Vermelde toestellen

Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel