Huawei Mate 9 officieel; immens vlaggenschip met dubbele Leica-camera


Het ene moment praat je erover, het andere moment is hij officieel. We hebben het over de Huawei Mate 9. Het scherm op dit phablet-vlaggenschip meet 5.9 inch groot, de camera's zijn van Leica en processor is van eigen makelij.

Net als bij de Huawei P9 zitten er achterop de Mate 9 maar liefst twee camera's, ook ditmaal voorzien van Leica-branding. Het gaat hier echter niet om een dubbele 12 megapixel variant maar om één van 20 megapixel en één van 12 megapixel groot. De eerste is alleen in staat om zwart/wit opnames te maken, de andere doet ook aan kleur. In plaats van inzoomen zoals op de iPhone 7 Plus kan niet, wel ondersteunt het model iets wat Huawei Hybrid Zoom noemt. Dit is een andere benaming voor digitale zoom met nog wat extra mogelijkheden zoals scherpte/diepte.

Huawei Mate 9
Topman Richard Yu met de Mate 9

Indrukwekkend is de processor van de Huawei Mate 9. Het gaat om een Kirin 960 die door Huawei zelf gemaakt wordt. De ene helft van deze octa-core processor trapt op maximaal 2,4 GHz, de andere doet het op 1,8 GHz iets rustiger aan. Het grafische gedeelte wordt afgehandeld door een Mali-G71 MP8. Van de Samsung Galaxy S8 gaat het gerucht dat deze ook van deze GPU gebruikmaakt. Er is 4 GB aan RAM-geheugen en door dit alles is de Mate 9 zo krachtig dat deze gecertificeerd is als Google Daydream-ready. Tot nu toe waren alleen Google's eigen Pixel en Pixel XL dat. Hiermee vermoeden we dat het schermpaneel OLED is. Helaas valt de pixeldichtheid relatief laag uit omdat Huawei wederom niet hoger gaat dan Full HD (1080p).

Huawei Mate 9 Porsche Design
De exclusievere Mate 9 Porsche Design

Huawei past net als voorgaande jaren Android toe met daarbovenop haar eigen UI-schil. In dit specifieke geval gaat het om Android 7 Nougat met EMUI 5.0. Deze schil zorgt voor wat extra mogelijkheden bovenop standaard Android. Denk dan aan wat extra gestures voor de vingerafdrukscanner. Verwacht de metalen Huawei Mate 9 in de uitvoeringen Space Grey, Moonlight Silver, Ceramic White, Mocha Brown en Champagne Gold tegen het einde van november 2016 in de winkel. Reken op een adviesprijs van 699 euro. Wil je echter wat exclusiever met een hogere schermresolutie? Dan kun je gaan voor de Mate 9 Porsche Design. Met een 5,5 inch gebogen scherm is hij wat kleiner, en dankzij een Quad HD-resolutie ook wat scherper. Ook zit bij deze uitvoering de vingerafdrukscanner voorop net onder het scherm. De Huawei Mate 9 Porsche Design komt niet overal uit maar volgt hier mogelijk wel als import. Iets wat we zeker voor je in de gaten zullen houden.


Vermelde toestellen


Praat mee over dit artikel