Symbian Foundation stopt

· 2 reacties


De Symbian Foundation is niet meer. De onafhankelijke organisatie, die verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van het Symbian-besturingssysteem, stopt. Nokia neemt de ontwikkeling over.

Het verstrekkende besluit van het bestuur van de Symbian Foundation komt na roerige tijden. Eind oktober verdween de directeur van de stichting, Lee M. Williams, van het toneel. Wij zetten boven een artikel over die stap de kop "Einde Symbian in zicht?". Dat deze onheilsprofetie zo snel waarheid zou worden konden we toen nog niet vermoeden.

Moordende concurrentie

Symbian staat onderhevige druk van concurrerende besturingssystemen. Android en iOS nemen een steeds groter deel van de markt in. In de aankondiging van de opheffing van de Symbian Foundation geeft de stichting veranderingen in de markt als één van de belangrijkste redenen voor de veranderingen.

Sony Ericsson en Samsung maakten de afgelopen tijd bekend te stoppen met het ontwikkelen van Symbian-telefoons. De ontwikkeling van Symbian kwam daardoor volledig op de schouders van Nokia te liggen, dat onlangs met de N8 een nieuw Symbian-toestel uitbracht. Er ontstond daarmee een nieuwe realiteit, waarin Nokia tegelijk de enige grote bijdrager én afnemer van Symbian was. Nokia haalt de ontwikkeling nu helemaal in eigen huis.

Kortstondige zelfstandigheid

Symbian was pas sinds 2008 een zelfstandige organisatie. Symbian werd in 2008 door Nokia gekocht, en is oorspronkelijk een samenwerkingsverband tussen Sony Ericsson, Nokia, Panasonic en Samsung. Nadat Nokia alle aandelen verwierf, maakte het Symbian open source, zodat Symbian op een grote ondersteuning van de ontwikkelaars-community kon rekenen. SonyEricsson en Samsung zouden een bijdrage blijven leveren.

De ontwikkeling van Symbian bleef echter sterk achter bij Android van Google en iOS van Apple. Deze bedrijven kregen in korte tijd de een groot aandeel smartphone-markt. Samsung en Sony Ericsson stopten met de ontwikkeling van toestellen, waardoor de ontwikkelbudgetten voor Symbian bij deze bedrijven wegvielen. Nokia zegt dat het opensourcen van Symbian in 2008 de beste beslissing was, maar is nu tot een andere inzicht gekomen.

Bittere pil

De bittere pil is vooral voor de werknemers van de Symbian Foundation. Hun baan zal op korte termijn verdwijnen. De Symbian Foundation wordt ontmanteld. Alleen de uitgave van licenties, voornamelijk aan Nokia, blijft over. Dat is slechts een formeel juridische rol, waarvoor een handvol juristen genoeg is.

Fans van Symbian kunnen er volgens Nokia op rekenen dat de ontwikkeling van het besturingssysteem doorgaat. "Make no mistake, Nokia chooses Symbian", schrijft Jo Harlow, directeur smartphones bij Nokia op haarblog.


Vermelde toestellen

Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel