Nokia stopt ontwikkeling Symbian^4


Symbian^4 gaat er niet komen. Nokia wil niet langer werken aan een nieuwe versie van Symbian, maar de huidige versie uitbreiden. Verbeteringen die in Symbian^4 zouden komen worden nu als updates voor ^3 gebracht.

Updates die komen zijn onder andere de introductie van HTML5 en een verbeteringen van de user-interface. Nokia gaat ondertussen verder met de ontwikkeling van Qt (spreek uit: cute), een framework waar ontwikkelaars van applicaties gebruik van kunnen maken. Het Finse bedrijf wil het ontwikkelaars zo makkelijk mogelijk maken door het framework voor MeeGo en Symbian uit te brengen. Applicaties die in Qt gemaakt worden zijn daardoor in zowel MeeGo als Symbian te gebruiken. Op MeeGo moeten we overigens nog even wachten. Volgens Nokia's CEO Stephen Elop komt het eerste toestel met MeeGo in de loop van 2011.

Vertrek Williams

De forse koerswijziging die Nokia hiermee inzet is zeer waarschijnlijk de oorzaak van het vertrek van Symbian-directeur Lee M. Williams. Bij zijn vertrek gingen al geruchten dat de vertraging van Symbian^4 hem de kop heeft gekost. Nu is bekend dat ^4 er nooit zal komen.

De technische man van Nokia, Rich Green, gaf een interview over de nieuwe koers:

Resultaten

Nokia presenteerde daarnaast de bedrijfsresultaten van het afgelopen kwartaal. De winst en de omzet groeiden licht. De winst van Nokia steeg van 785 miljoen euro in het derde kwartaal van 2009 en tot 807 miljoen euro in het derde kwartaal van dit jaar. Dat voldeed aan de verwachtingen van analisten. Om het bedrijf in de toekomst winstgevend te houden gaat Nokia op de kosten letten. 1800 werknemers zullen daarom hun baan verliezen.


Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel