Einde Symbian Foundation in zicht?

· 5 reacties


De Symbian Foundation, een onafhankelijk stichting die het besturingssysteem Symbian beheert, lijkt zijn langste tijd te hebben gehad. De stichting moet winst gaan maken. Zo niet, dan valt het doek.

Het nieuws volgt op het vertrek van Symbian-directeur Lee M. Williams en de aankondiging dat Nokia de ontwikkeling van Symbian^4 stopt. Nokia is de enige grote ontwikkelaar van Symbian-toestellen. Wie de portfolio van Symbian-toestellen bekijkt ziet behalve toestellen van Nokia een paart toestellen van Sharp en Fujitsu.

Sony Ericsson en Samsung

Aanvankelijk deden ook Samsung en Sony Ericsson mee met de ontwikkeling van Symbian. Hoewel deze beide bedrijven nog wel lid zijn van de Symbian Foundation, hebben zij te kennen gegeven niet meer te werken aan toestellen die werken op Symbian. In plaats daarvan zetten Sony Ericsson en Samsung in op de ontwikkeling van smartphones met Android.

Nokia had gehoopt met de verzelfstandiging van Symbian andere fabrikanten te betrekken bij het systeem, waardoor de ontwikkelingslast verdeeld kon worden. Nu alle anderen zijn gestopt moeten de schouders van Nokia alle lasten dragen. Nokia realiseert zich dat terdege, en lijkt nu in te grijpen bij de stichting, waarover het officieel geen zeggenschap heeft, maar waar het bedrijf als enige grote afnemer uiteraard wel een stevige vinger in de pap heeft.


Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel