Microsoft verrast met Surface Duo; inklapbare Android-telefoon


Tijdens haar Surface-event had Microsoft naast de gebruikelijke Surface laptops en Pro's ook nog een verrassing in petto. En wat voor één. Vanaf 2020 stapt Microsoft weer in de telefonie, ditmaal draaiend onder Android én inklapbaar!

Geruchten over een Surface-telefoon gingen al langer maar met een lancering werd nu geen rekening gehouden. Microsoft is zelf terughoudend om de Surface Duo een telefoon te noemen. Ze noemen het liever een dual-screen communicator. Ook opvallend; het apparaat draait niet Windows (of een afgeleide daarvan) maar Android. Inclusief een skin om het geheel op Windows te doen lijken.

Microsoft Surface Duo hands-on
Panos Panay met de Microsoft Surface Duo

De Microsoft Surface Duo bestaat uit twee 5,6 inch grote beeldschermen met daar tussen een scharnier. Er is dus geen sprake van een enkel scherm dat kan vouwen zoals bij de Samsung Galaxy Fold. Hiermee lijkt de Duo geen last te hebben van dezelfde problemen als de Fold. Het scharnier kan 360 graden draaien en de twee schermen vormen samen één 8,3 inch groot canvas. Hierop kun je multitasken door twee apps (één per scherm) te draaien.

Microsoft Surface Duo multitasken
Videobellen en tegelijkertijd PowerPoint

Details Microsoft Surface Duo

Details over de Surface Duo ontbreken. Zo weten we niet welke technieken Microsoft exact gebruikt. Is het scherm bijvoorbeeld OLED of TFT. Welke camera's zijn er allemaal aanwezig en wat zijn de exacte afmetingen? Antwoorden daarop ontbreken nog behalve dat Microsoft belooft dat het toestel compact genoeg is om in je broekzak en handtas te doen.

Geleerd van fouten

Naast specificaties blijven ook prijzen nog even geheim. Wel wordt duidelijk wanneer Microsoft van plan is de Surface Duo te lanceren. Dat moet ergens tijdens de feestdagen van 2020 gebeuren. Dat duurt op moment van schrijven dus nog even. Toch wou Microsoft alvast haar grootste geheim prijsgeven. En dat komt omdat het geleerd heeft van haar fouten. Het heeft namelijk de hulp van ontwikkelaars nodig om groot te worden op gebied van telefonie. Door ontwikkelaars nu al kennis te laten maken met de Surface Duo kunnen ze apps maken die wij later onmisbaar vinden. Zonder apps en zonder ecosysteem is er geen toekomst. Iets wat Microsoft met Windows Phone op de harde manier geleerd heeft.


Vermelde toestellen

Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel