Microsoft geeft Windows 10 Mobile de genadeslag


Windows 10 Mobile, het mobiele avontuur van Microsoft, is voorbij. Dat tekenen we tenminste op uit de woorden van Joe Belfiore; hoofd besturingssystemen bij Microsoft. Het ooit zo gehypte en verfrissende besturingssysteem met z'n tegels en eigenzinnige besturing lijkt hiermee definitief ten grave gedragen te worden.

Microsoft heeft erg veel geld geïnvesteerd in Windows voor mobiele telefoons. Het ooit zo populaire Windows Mobile kon het duidelijk niet opnemen tegen de eerste iPhones waarna Windows Phone 7 ontwikkeld werd. Het gewicht van oud marktleider Nokia kon dat ook niet veranderen, zelfs niet nadat Microsoft de hele telefonietak van Nokia overnam. Het bleek een erg dure aankoop, vooral omdat Microsoft het platform telkens in de steek liet, zo leek. Daar had het trouwens wel een goede reden voor; er maakten maar weinig mensen gebruik van.

Joe Belfiore
Joe Belfiore met een Windows telefoon

Zo lijkt Joe Belfiore nu toe te geven. Ontwikkelaars maakten wel apps, maar die werden zelden gebruikt. Microsoft betaalde ook ontwikkelaars om apps te schrijven, maar dat bleek allemaal tevergeefs. Het is dus de befaamde app-gap die Windows 10 Mobile de doorsteek lijkt toe te brengen. Er zijn te weinig apps, wat te weinig gebruikers aantrekt en wat meteen weer de reden is om weinig apps te schrijven. Een vicieuze cirkel waar Microsoft maar niet uit kan breken. Windows 10 Mobile krijgt trouwens nog wel gewoon beveiligingsupdates maar op nieuwe functies hoeft niet gerekend te worden.

Nieuwe focus

Of Microsoft nog aan nieuwe telefoons werkt is nog maar zeer de vraag. Er gaan wel al enige tijd geruchten over een Surface Phone maar erg concreet zijn die verhalen niet. Onlangs kondigde HP aan te stoppen met hun Windows 10 Mobile-avontuur. De Elite x3 mocht dan wel een veelbelovend toestel zijn wat ook als desktop computer kon dienen, met de verloren steun van Microsoft ziet HP geen toekomst meer in de lijn. Momenteel lijkt Microsoft zich met name op apps voor Android en iOS te richten. De twee overgebleven platformen beschikken wel over voldoende gebruikers. Onlangs werd ook bekend dat oprichter Bill Gates was overgestapt naar een Android-telefoon.

(via)


Vermelde toestellen

Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel