Microsoft ontslaat laatste Nokia-medewerkers, einde van Lumia-serie

Bedrijf gaf € 7,7 miljard uit aan mislukt telefoonavontuur


Microsoft heeft met het ontslag van de overgebleven Nokia-medewerkers vrijwel afscheid genomen van de Lumia-serie. Mogelijk volgt nog wel een Surface-telefoon. In totaal verdwijnen er 1.850 banen bovenop de eerdere 7.800 die eerder al moesten vertrekken.

Al langer leek duidelijk dat het bedrijf weinig brood zag in de telefoondivisie dat het na de Nokia-overname in 2013 in handen kreeg. Onlangs nog verkocht het de featurephone-afdeling en de rechten op de Nokia-naam. Eerder al werd het Lumia-portfolio verkleind en werden veel oud-Nokia-medewerkers op straat gezet. Met de huidige ontslaggolf komt het aantal ontslagen uit op 9.650. Het mislukte Nokia-avontuur kostte het bedrijf 8,55 miljard dollar, omgerekend bijna 7,7 miljard euro.

Lumia toestel
Het Lumia-avontuur is ten einde

Microsoft houdt nog wel een telefoondivisie over maar die is zo klein dat we gerust kunnen concluderen dat dit het einde van de Lumia-reeks betekent. Mogelijk zal het bedrijf wel eens per jaar een Surface-telefoon uitbrengen. Die moet dan ter inspiratie zijn voor overige fabrikanten. Zij kunnen nog altijd zelf Windows-telefoons uitbrengen. Microsoft hanteert met haar tablets dezelfde strategie. Ondanks het mislukte Nokia-avontuur had Microsoft vrijwel geen keuze dan het bedrijf over te nemen. Nokia's resultaten vielen tegen en het bedrijf overwoog de overstap naar Android te maken. Omdat Nokia 90% van alle Windows-telefoons maakte zou dat vrijwel het einde betekenen van het platform. Het mocht niet baten want inmiddels is er weinig over van het Windows 10-platform voor telefoons. Microsoft gaf vrijwel geen prioriteit aan Windows 10 Mobile en aan nieuwe devices. Ook grote andere fabrikanten zien geen heil in het platform. Inmiddels zijn er slechts kleine spelers met toestellen in de weer en lijkt de kans verkeken dat giganten zoals Samsung met nieuwe devices komen.


Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel