Microsoft presenteert naast high-end Lumia 950 en 950 XL ook mid-range Lumia 550


Tijdens een speciaal Windows 10-event heeft Microsoft de Lumia 950 en Lumia 950 XL aangekondigd. Beide toestellen zijn vlaggenschepen maar verschillen qua formaat. Daarnaast noemde het ook nog even kort de mid-range Lumia 550.

De Lumia 950 is een 5,2 inch telefoon terwijl de Lumia 950 XL met 5,7 inch een fractie groter is. Beiden hebben een OLED-scherm met Quad HD-resolutie en Glance Screen. Hierdoor zal basale informatie zoals de tijd en gemiste notificaties altijd in beeld zijn zelfs wanneer het toestel vergrendeld is. Microsoft gebruikt voor de Lumia 950 een hexacore Snapdragon 808 terwijl in de Lumia 950 XL een krachtiger Snapdragon 810 octacore zit. Om oververhitting tegen te gaan wordt gebruik gemaakt van Liquid Cooling technieken die ook in tablets en laptops gebruikt worden.

Microsoft Lumia 950 en 950 XL

Beide vlaggenschepen maken gebruik van een 20 megapixel camera met Carl Zeiss-lens. De camera moet vooral uitblinken in het donker. Wanneer het te donker wordt kan een triple RGB LED-flitser een lichtje bij schijnen. Dit moet bijvoorbeeld rode ogen tegengaan en huidtinten natuurlijker vastleggen. De cameramodule krijgt verder de beschikking over de 5e generatie optische beeldstabilisatie zodat onscherpe beelden nagenoeg geen kans hebben. Video kan in maximaal 4K opgenomen worden en de toestellen hebben een fysieke cameraknop aan de zijkant.

Microsoft Lumia camera

Het opladen van de Microsoft Lumia 950 en 950 XL kan via een nieuwe USB Type-C aansluiting. Snelladen wordt ook ondersteund en zo kan een half uurtje je batterij weer voor de helft vullen.
De batterij is verwisselbaar omdat de achterkant gewoon afgenomen kan worden. Daar tref je ook geheugenkaartslot aan waar je kaartjes tot 2 TB kunt bijplaatsen. Standaard levert Microsoft de Lumia 950 en Lumia 950 XL met 32 GB ingebouwd. Beide toestellen zijn geschikt voor de Continuum-functie zodat de Windows-telefoon omgetoverd kan worden tot volwaardige PC. Hiervoor brengt Microsoft een speciale Display Dock-accessoire uit zodat je een monitor en randapparatuur kunt aansluiten. Prijzen voor de 950 beginnen bij 549 dollar en 649 dollar voor de grotere Lumia 950 XL. Datum van verkrijgbaarheid moet nog worden aangekondigd.

Microsoft Lumia 550

Naast twee vlaggenschepen kondigde Microsoft ook een mid-range toestel aan; de Lumia 550. Het toestel werd kort besproken en nadere details ontbreken. Duidelijk is wel dat er een quad-core processor aanwezig is en dat het toestel in december uit moet komen voor een adviesprijs van 139 dollar.


Vermelde toestellen


Praat mee over dit artikel