Hands-on Google Nexus 5X van LG


Gisteravond kondigde Google een tweetal nieuwe Nexus-telefoons aan waarvan de Nexus 5X het instapmodel is. Wij kregen vandaag de kans om hem aan de tand te voelen. Bovendien weten we wanneer en voor hoeveel hij verkrijgbaar is.

Nexus-telefoons zijn niet meer wat ze geweest zijn. Eerst waren het ruwe diamanten waarmee alleen fanboys konden werken, uiteindelijk werden het spotgoedkope flagship-killers en de variant van vorig jaar was zo groot dat hij onpraktisch was. Dit jaar pakt Google het anders aan en kondigt het twee Nexus-telefoons aan; de Nexus 5X van LG en de Nexus 6P van Huawei. De eerste is een remake op de succesvolle Nexus 5 uit 2013 terwijl de Nexus 6P een iets "handvriendelijker" versie is van de Nexus 6. Beiden hebben naast Android 6.0 Marshmallow de hoofdcamera en vingerafdrukscanner gemeen.

Google Nexus 5X van LG voorzijde

LG kiest wederom voor een plastic behuizing waarvan de achterkant ook ditmaal niet verwijderd kan worden. Qua uiterlijk valt er te kiezen uit zwart en wit. De mintgroene uitvoering wordt hier niet door LG uitgebracht. Of ze dit later alsnog doen wilden ze niet zeggen. Het ontwerp is vrij saai met veel rechte lijnen. Voorop zit tweemaal een gril maar wie denkt dat daar stereo geluid uit komt heeft het mis. Knoppen vinden we alleen aan de rechterzijkant met een powerknop en een langwerpige volumeknop. Dit zit vrij laag waardoor je er snel per ongeluk op drukt. Het beeldscherm kent geen Quad HD-resolutie maar een meer reguliere Full HD. Ondanks dat weet het ons toch redelijk te imponeren. Kleuren zien er goed uit en qua scherpte valt er weinig op aan te merken. Het toestel is ook lekker responsief, natuurlijk mede dankzij Android 6.0 Marshmallow. Tot slot valt op dat ondanks het iets grotere beeldscherm de Google Nexus 5X wel flink groter is dan z'n voorganger.

Google Nexus 5X wit achterkant

Achterop treffen we de camera aan die iets uitsteekt. Links ervan zitten de flitser en de laser autofocus. Dat is trouwens niet de enige manier om scherp te stellen, de Nexus 5X kan ook overweg met fase detectie en het traditionele contrast detectie. Drie verschillende manieren dus en in de praktijk heeft het toestel dan ook geen enkel probleem om in welke situatie dan ook scherp te stellen. De camerasensor meet 12,3 megapixel maar kan maximaal foto's in 12,2 megapixel vastleggen. Voorop zit een 5 megapixel exemplaar en beiden hebben een lens met een maximale diafragma van f/2.0 wat gewoon erg keurig is. De hoofdcamera is sowieso erg gevoelig dankzij extra grote pixels van 1,55 micron groot. Deze vangen lekker veel licht en ook de nieuwe HDR+ modus heeft daar baat bij. Onderstaand een voorbeeldfoto geschoten met de Nexus 5X met de HDR+ modus aan.

HDR+ Google Nexus 5X

Ook de videocamera krijgt er een geinige feature bij; slow motion en wel tot 120 frames per seconden. Dat klinkt veel maar de Nexus 6P gaat tot 240. En dat terwijl beide toestellen dezelfde camera hebben. We hebben er kort mee gespeeld en het is leuk maar ook niet meer dan dat. In het resultaat is trouwens goed te zien dat optische beeldstabilisatie ontbreekt. Naast de slow motion kan video ook in 4K, Full HD (1080p) en HD (720p) opgenomen worden.

Onder de cameramodule treffen we een vingerafdrukscanner aan. Dit is geen knop en je kunt hem dus niet indrukken zoals bijvoorbeeld bij de iPhone 6s of Galaxy S6. Het registreren van een vingerafdruk is in enkele tellen gebeurd en je wordt tijdens dat proces gevraagd om zo nu en dan je vinger te verplaatsen. De scanner is vrij groot dus er is ruimte genoeg. Eenmaal geregistreerd is het erop leggen van je vinger genoeg om de Nexus 5X vanuit lockstand meteen te unlocken. Dit zit vrijwel geen vertraging tussen. Er is niet echt een animatie dus je krijgt ook meteen het homescreen te zien. In de korte tijd dat wij met het toestel konden spelen werkte dit foutloos. Wel is het zo dat wanneer je de Google Nexus 5X in je broekzak bewaart een korte aanraking op de scanner al genoeg is om het toestel te unlocken en dat zou dus zomaar onbedoeld kunnen gebeuren. Of dit in de praktijk een probleem is moet uit een grondiger review blijken.

Google Nexus 5X vingerafdrukscanner

LG brengt de Nexus 5X vanaf 9 november op de markt in geheugenuitvoeringen van 16 en 32 GB. Dat klinkt weinig (en is het ook) maar van Google mag LG geen geheugenkaartslot inbouwen. Je wordt zo gedwongen veel vanuit de cloud te doen wat vandaag de dag in principe geen probleem is. Prijs voor het 16 GB model komt uit op een stevige 479 euro. Ter vergelijking; in de VS kost dit model 379 dollar. Met de wisselkoers van dit moment een verschil van 140 euro. Hiermee ondermijnt de Nexus 5X z'n eigen doel; namelijk een voordelige Nexus-telefoon voor de massa. Het 32 GB model komt uit op 529 euro. En daarmee zal het nog flinke concurrentie krijgen van bijvoorbeeld de Moto G 2015 van Motorola.


Vermelde toestellen

Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel