Google richt zich met Nexus 5X en Nexus 6P op indoor-fotografie


Google heeft tijdens een speciale keynote de Nexus 5X en 6P geïntroduceerd. Beide toestellen waren vooraf al veelvuldig uitgelekt. De 5X lijkt een re-make van de Nexus 5 uit 2013 terwijl de 6P meer een high-end vlaggenschip wordt.

De Google Nexus 5X is een 5,2 inch grote smartphone met krachtige 64-bits processor en een stevige 2.700 mAh batterij voor een ruime dag aan accuduur. Opladen gaat via de nieuwe USB Type-C aansluiting waarbij het niet uitmaakt hoe deze in het apparaat gestoken wordt. De Nexus 5X wordt door LG gemaakt en is qua hardware iets eenvoudiger. Belangrijkste eigenschappen zijn de camera en de vingerafdrukherkenning.

Google Nexus 5X en 6P

De Nexus 6P wordt gemaakt door Huawei en meet 5,7 inch. De schermresolutie komt uit op Quad HD en ook hier vinden we een 64-bits processor. De batterij is 3.500 mAh en voorop treffen we stereo luidsprekers aan. De hoofdcamera maakt gebruik van een sensor van 12,3 megapixel. Voorop zit een 8 megapixel camera bedoeld voor selfies.

Fotografie binnenshuis

Google richt zich met de Nexus 5X en Nexus 6P op de nieuwe camera's. Google wil de kwaliteit van foto's binnenshuis verbeteren omdat we daar de meeste tijd doorbrengen. Het past in beide toestellen een Sony-sensor toe waarvan de pixels 1,55 micron groot zijn. Dat is groter dan veel andere fabrikanten waardoor het meer licht opvangt en foto's over het algemeen beter worden. In vergelijking met de Nexus 6 vangen de nieuwe Nexus-telefoons tot 92% meer licht op. Dat is ook handig 's avonds buitenshuis wanneer het wat donkerder is.

Google Nexus 6P outdoor camera

Verder krijgen zowel de 5X als 6P een nieuwe HDR-modus, slow motion video waarbij de Nexus 5X tot 120 frames per seconde kan opnemen terwijl de Nexus 6P tot 240 fps gaat. Beide toestellen kunnen 4K-video opnemen en krijgen een Smart Burst-modus. Daarmee worden als je op de opnemen-knop drukt 30 beelden per seconde opgenomen die je later als Animated GIF kunt terug bekijken.

Nexus imprint

Ook onderdeel van de nieuwe serie Nexus-telefoons is Nexus Imprint. Achterop de 5X en 6P zit een vingerafdrukscanner waarmee het toestel ontgrendeld kan worden en betalingen met Android Pay verricht kunnen worden. Het leren van een nieuwe vingerafdruk duurt enkele tellen waarna binnen 6 milliseconde een bekende afdruk herkend wordt. Nexus imprint blijft doorleren waardoor het leesproces naar verloop van tijd alleen maar beter wordt.

Nexus verkrijgbaarheid

De Google Nexus 5X en Nexus 6P zullen halverwege oktober voor het eerst beschikbaar zijn. Prijzen zijn alleen nog in dollars aangekondigd en beginnen voor de 5X bij 379 dollar en 499 dollar voor de 6P. Onduidelijk is nog wanneer beide toestellen in Nederland verkrijgbaar zullen zijn.


Vermelde toestellen


Praat mee over dit artikel