Nieuwe Apple iPhone 5 met 4G en iOS 6 aangekondigd


Zonder verdere verrassingen heeft Apple tijdens een speciale Keynote de nieuwe iPhone 5 aangekondigd. Zoals verwacht beschikt Apple's nieuwe mobiel over een groter beeldscherm, 4G en het nieuwe iOS 6 besturingssysteem.

Voorafgaand aan de keynote lekte uitzonderlijk veel iPhone-informatie uit. Hierdoor was de aankondiging voor de oplettende bezoeker geen spannende ervaring. Toch breekt de nieuwe iPhone 5 met het verleden al was het maar door het eindelijk afscheid nemen van het 3,5 inch beeldscherm.

New iphone 5

Het nieuwe scherm meet 4 inch en werkt met een 16:9 aspectratio. Apple brengt updates uit voor alle apps waaronder Keynote, Pages, Numbers, iPhoto, iMovie en GarageBand om overweg te kunnen met de extra pixels. De meeste bestaande apps schalen automatisch mee, apps die dat niet doen hebben zwarte balken boven en onderaan het scherm. Bovendien is de nieuwe iPhone 5 maar liefst 20% lichter en 18% dunner dan de iPhone 4S.

New camera on iPhone 5

De camera is qua resolutie blijven steken op 8 megapixel maar beschikt wel over BSI, een Hybrid IR filter en een sapphire lens. De aperture komt uit op f/2,4 en dat in combinatie met verbeteringen aan de processor moet het schieten van foto's in weinig licht situaties geen probleem opleveren. Nieuw is de panorama functie en de mogelijkheid om foto's te schieten tijdens het filmen.

Panorama function

A6-processor en LTE

Apple brengt samen met de iPhone 5 tevens een nieuwe processor uit; de A6. Deze is op 32nm gebaseerd net als in de nieuwe Apple TV en de geüpdatet iPad 2. De processor belooft 2x meer snelheid en 2x snellere graphics. Bovendien is hij zuiniger. Apps starten sneller op en games moeten hierdoor nog soepeler draaien.

A6 processor

De iPhone 5 is uitgerust met LTE, waar je hier in Nederland momenteel weinig aan hebt. Dankzij de breed ondersteunende 4G-banden kun je wel elders in de wereld waar 4G wordt aangeboden gebruikmaken van LTE. Apple maakt gebruik van een dynamic antenna.

Lightning connector

Misschien nog wel het nieuwst is de nieuwe 8-pins Lightning connector die de verouderde 30-pins-connector die uit 2003 stamt moet vervangen. Deze nieuwe 8 pins connector is 80% kleiner dan z'n voorganger en komt tevens met een (groot uitgevallen) convertor zodat je je oude accessoires kunt blijven gebruiken.

Iphone5 0360

iOS 6

Tevens werd iOS 6 officieel gemaakt plus nog enkele extra features die het bedrijf achter de hand hield, zoals de panorama-functie en de mogelijkheid om te reageren op elkaars foto's in Fotostream. De Apple iPhone 5 komt op 21 september uit en prijzen zijn gelijk aan de 4S. Nederland moet echter wachten tot 28 september. Net zoals voorgaande edities kun je kiezen uit de kleuren 'wit' en 'zwart' en de uitvoeringen 16, 32 en 64 GB. iOS 6 komt al op 19 september uit en is gratis te downloaden voor de 4S, 4 en de 3GS.

Afbeeldingen: The Verge


Prijsvergelijker Apple iPhone 5

Toon alle aanbiedingen van de Apple iPhone 5


Vermelde toestellen


Praat mee over dit artikel