Apple iPhone 5 vs. de concurrentie

· 25 reacties


Apple heeft gisteren niet zozeer de iPhone 5 aangekondigd, maar het heeft de geruchten bevestigd. Nu we zeker weten wat het wordt kunnen we beginnen met vergelijken. Een gevecht tussen de iPhone 5 en de concurrentie met een verrassende winnaar.

We kondigen de tegenstander van de iPhone 5 voor je aan. Voor Nokia staat opgesteld de Nokia Lumia 920 met Windows Phone 8, in de hoek van Samsung de Galaxy S III en voor HTC de One X. Om het spannend te maken gooien we er ook een verrassing tussen. De nog niet helemaal officiële LG Optimus G is onze underdog. Tijd om te beginnen. Drie ronden, één winnaar.

Ronde 1: Specificaties

Fabrikanten zullen zeggen dat specificaties niet alles zeggen, maar veel consumenten zijn het daar niet mee eens en klant is koning. Daarom in ronde één; specs.

iPhone 5 vs. the competition
Klik voor groter, of vergelijk ze zelf

Het dunst van allemaal is de iPhone 5; slechts 7,6 millimeter. Tegelijkertijd is hij ook het kleinst met een beeldscherm van 'slechts' 4 inch. Het scherm van de Galaxy S3 is het grootst, maar die werkt met een Pentile-indeling. Het toestel met de hoogste pixeldichtheid is de Lumia 920; 332 PPI. De winnaar is echter de Optimus G met z'n 4,7 inch grote True HD IPS+ beeldscherm met 1280 x 768 pixels resolutie.

Processor en werkgeheugen

Qua processor weten we van de iPhone 5 nog niet alles. Niet de klokfrequentie en niet hoeveel cores. We gokken op dualcore en een snelheid van tussen de 1,2 en 1,4 GHz. Daarmee is hij op papier langzamer dan de quadcore HTC One X. We zullen even moeten wachten op de eerste testresultaten van de A6-processor. Toch denken we dat de Optimus G er met de eer vandoor gaat. Deze werkt namelijk met een 1,5 GHz quadcore Qualcomm Snapdragon S4 Pro gebaseerd op een 28nm procédé. Bovendien beschikt de Optimus G over 2 GB aan werkgeheugen. Hoeveel de iPhone 5 tot z'n beschikking heeft is niet bekend, maar meer dan de Optimus G zal het niet zijn.

Connectivity

Van alle telefoons beschikt alleen de iPhone 5 niet over NFC. Dat is jammer, maar niet het einde. Daarnaast beschikken de Galaxy S III en One X niet over LTE, maar dat is toch nog niet beschikbaar in Nederland. Belangrijker is de ondersteuning voor HSPA+ wat allen doen, maar niet op dezelfde snelheid. Alleen de Lumia 920 ondersteunt het snellere Cat24 dat een theoretische snelheid van 42 Mbps belooft. Nu nog een netwerk vinden die dat ondersteunt. Tot die tijd noemen wij de Lumia 920 winnaar.

Camera

Ogenlijk weinig verschil op het gebied van de gebruikte camera's. Toch lijkt de Nokia Lumia 920 met z'n PureView-techniek de beste papieren te hebben. Een uitgemaakte zaak is het niet want Nokia was niet eerlijk over de demo's. We wachten dus totdat we zelf foto's hebben mogen schieten. Bovendien weten we nog niet hoe goed de foto's van de LG Optimus G met z'n 13 megapixel camera zijn. Een tie dus.

Batterij

Kijken we naar de batterij dan is de Galaxy S III met z'n 2100 mAh het grootst, overigens samen met de Optimus G. De iPhone 5 beschikt over het kleinste exemplaar; 1440 mAh. Maar die heeft ook het kleinste scherm en juist dat is de grootste energieslurper. Een dag normaal gebruik lijkt voor alle telefoons de absolute maximum. De enige die er uitspringt is de Lumia 920 die je draadloos kunt opladen. Natuurlijk moet je in plaats van een kabel in je telefoon, een kabel in de draadloze oplader stoppen, maar gaaf is het wel. Winnaar is de Lumia 920. Overigens komt er nog een aparte draadloze oplaad-accessoire voor de S3 maar die moet je apart bijkopen.

Einde ronde 1

Sommen we alles op dan eindigen de Lumia 920 en de Optimus G op een gedeelde eerste plaats. Opvallend is dat de iPhone 5 helemaal geen punten verdient, maar Apple heeft het sowieso niet op met specificaties. En dat heeft een reden, het zegt namelijk niet het hele verhaal. Daarom gaan we door naar ronde twee; het gadgetgehalte.


Prijsvergelijker Apple iPhone 5

Toon alle aanbiedingen van de Apple iPhone 5


Prijsvergelijker Nokia Lumia 920

Toon alle aanbiedingen van de Nokia Lumia 920


Vermelde toestellen

Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel