Apple beschuldigt koptelefoon-critici van complotdenken

· 1 reactie


Apple is de eerste grote fabrikant die de moed heeft om van al haar telefoons de koptelefoon te verwijderen. Althans, dat vinden ze van zichzelf. Mensen die echter zorgen hebben over het verplicht overstappen naar Lightning-dopjes zijn "complotdenker".

Het zijn niet onze woorden maar die van Phil Schiller, hoofd marketing bij Apple. De zorgen die critici hebben over het verwijderen van de koptelefoonaansluiting op de iPhone 7 zijn niet geheel ongegrond. Zo is de Lightning-poort digitaal in tegenstelling tot analoog zoals de audio-jack waar we gewend zijn onze koptelefoon in te stoppen. Dat digitale karakter maakt veel meer mogelijk, zoals DRM-beveiliging of beperkingen voor niet door Apple goedgekeurde accessoiremakers.

Audio-jack schaar
Apple zet schaar in koptelefoonaansluiting en kritiek daarover

Dit blijkt nu al want iPhones weigeren nu al niet goedgekeurde Lightning-kabels. Zo werkte de Lightning-naar-audiojack adapter niet op de iPhone 6s met iOS 9. Dat zal vanaf iOS 10 veranderen maar het geeft aan dat Apple verregaande controle heeft ingebouwd. Het is niet ondenkbaar dat het straks alleen mogelijk is om Apple Music te beluisteren op "officiële en goedgekeurde" luidsprekers en koptelefoons. Fabrikanten die een Lightning accessoire willen maken moeten Apple daar bovendien licentiekosten voor betalen. Dat maakt dergelijke accessoires duurder en meer schaars. Dat zijn geen complottheoriën maar is iets wat we nu al zien. Natuurlijk blijft het moedig van Apple om de koptelefoonpoort te verwijderen. De techniek is redelijk oud en er zijn mogelijk betere alternatieven voor handen. Of die ook eenvoudiger in gebruik zijn zal moeten blijken.

(via)


Prijsvergelijker Apple iPhone 7
  Uitvoering Prijs Incl. bezorging    
bol.com Partner
32 GB Silver
€ 286,00 € 286,00   Bekijk

Toon alle aanbiedingen van de Apple iPhone 7


Vermelde toestellen

Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel