Telefoonverbod op fiets vanaf 1 juli 2019


Telefoonverbod op fiets vanaf 1 juli 2019

De minister van Infrastructuur en Waterstaat heeft een wetsvoorstel klaar om vanaf 1 juli 2019 het gebruik van een mobiele telefoon op de fiets verboden te maken. Over een algeheel verbod van het gebruik van een mobiele telefoon op de fiets wordt al langer gesproken nadat bewustwordingscampagnes te weinig effect had.

Op dit moment is het gebruik van een mobiele telefoon in de auto, op de brommer, bromfiets of in een gehandicaptenvoertuig al verboden. Daar komt vanaf 1 juli 2019 dus ook de fiets bij. De huidige minister van Infrastructuur en Waterstaat, Van Nieuwenhuizen (VVD), vindt het effect van diverse voorlichtingscampagnes te laag is bereidt nu een wetsvoorstel voor. Bovendien zou door veranderende omstandigheden zoals de opkomst van social media, hogere databundels en de intrede van de snellere e-bike er meer behoefte zijn aan een verbod.

Al langer over gesproken

Eind 2016 werd door het kabinet de wens op een dergelijk verbod al uitgesproken maar nu lijkt hij er dan eindelijk te komen. Het zijn vooral jongeren die de mobiele telefoon op de fiets gebruiken. Het versturen en ontvangen van app'jes zorgt voor zoveel afleiding dat 1 op de 5 fietsongelukken hieraan te wijten zou zijn. Hoe een verbod er precies uit gaat zien, hoe hoog de boetes worden en hoe er precies gehandhaaft wordt moet allemaal nog blijken.

Foto: FaceMePLS (cc by 2.0)


Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel